Povijest biskupijeBiskupKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na Nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Biskupijski projekti

Varaždinska biskupija od svog osnutka putem ekonomata nastoji osigurati materijalna sredstva za svoje djelovanje. Osim u izgradnju, adaptaciju i uređenje većeg broja župnih crkava, pastoralnih centara i župnih kuća u mnogim župama, znatna se financijska sredstva ulažu i u posebne biskupijske projekte. Od 2002. do 2004. godine građen je novi svećenički dom namijenjen smještaju umirovljenih svećenika. Nalazi se uz novi biskupijski Pastoralni centar pa pruža i mogućnost za razna susretanja svećenika, vjeroučitelja i vjernika laika.

U suvremeno opremljenom domu uređeno je 16 apartmana za svećenike, u potkrovlju se nalaze stanovi za redovnice, a u prizemlju su velika blagovaonica i kapela sv. Ivana Vianneya. Apartmani za goste nalaze se i u susjednom pastoralnom centru, gdje je uz biskupijske urede uređena i velika multimedijalna dvorana za susrete. U pastoralnom centru nalaze se i biskupijska biblioteka, arhiv te studio i režija za elektronske medije.

Osim što je financirao izgradnju Svećeničkog doma i biskupijskog Pastoralnog centra, ekonomat Biskupije znatnim je sredstvima svake godine pomogao i druge biskupije. Vjernici Varaždinske biskupije svojim su prilozima pomogli izgradnju pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u župi Svete Obitelji u Adjarri, predgrađu Porto-Nova, glavnoga grada zapadnoafričke države Benin, gdje je kao misionar djelovao svećenik Varaždinske biskupije, vlč. Antun Toni Štefan. Varaždinska biskupija pomogla je u župi Presnače kod Banja Luke ponovnu izgradnju svetišta Svete Terezije od Djeteta Isusa, koje je srušeno u ratu. Znatna pomoć pružena je i mjesnim crkvama u Gospiću i Šibeniku.

Biskupijskim sredstvima bila su školovana u Zagrebu dvojica bogoslova iz Benina, a Biskupija pomaže i više desetaka svojih sjemeništaraca i bogoslova, te postdiplomante.

Posljednjih godina financira se i zahtjevna obnova nekadašnjeg pavlinskog samostana u Lepoglavi, koji je 150 godina služio kao zatvor. Samostan će se preurediti u biskupijski duhovno-pastoralni centar za okupljanje raznih skupina vjernika i svećenika.