Povijest biskupijeBiskupKatedralaStolni kaptol Blažene Djevice Marije na Nebo uzneseneČazmansko-varaždinski zborni kaptol Duha SvetogaSvećeniciŽupeRedovničke zajedniceIn memoriam

Duhovna središta biskupije

Od duhovnih središta Varaždinske biskupije posebno se ističu Ludbreg, Lepoglava i Varaždin, ali i Molve, Sveta Marija i druga mjesta.
U Ludbregu se nalazi euharistijsko proštenište Predragocjene Krvi Isusove, jedino euharistijsko svetište u Hrvatskoj. Mnoštvo vjernika hodočasti tijekom godine u ludbreško proštenište, no najveći broj okuplja se u dane Svete Nedjelje početkom rujna. U tom svetištu održan je 2000. godine biskupijski euharistijski kongres, a posebno su svečane bile i proslave 600. obljetnice događaja čuda pretvorbe 2011. godine, te 500. obljetnice papinske bue 2013. godine.

Jedno od značajnijih duhovnih središta tijekom povijesti na području Varaždinske biskupije bila je Lepoglava. U pavlinskom samostanu djelovali su redovnici pavlini, među kojima je bilo i nekoliko zagrebačkih biskupa, poznatih jezikoslovaca, povjesničara i umjetnika. Samostan je 1854. postao kaznionicom kroz koju su do 1990. prošle mnoge generacije hrvatskih političkih zatvorenika. Nakon demokratskih promjena, samostan je u vraćen Varaždinskoj biskupiji. Trenutno se nastoji oko njegove obnove, po završetku koje bi ovaj nekadašnji samostan mogao biti mjesto pastoralnih, kulturnih, društvenih i duhovnih susreta. Hodočasnicima u Lepoglavu je drago mjesto molitve i župna crkva Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi.
 
Varaždin, grad baroka, glazbe i cvijeća, poznat je i po nizu zvonika svojih crkava, a od 1997. godine je i biskupski grad. Stari hrvatski slobodni i kraljevski grad, koji je stoljećima bio gospodarsko, kulturno i političko središte sjeverozapadne Hrvatske, postao je tako sjedište Varaždinske biskupije. U njemu su se nekad održavale sjednice Hrvatskog sabora i ustoličavali banovi, a u razdoblju od 1767. do 1776. g. bio je i sjedište Kraljevskoga namjesničkog vijeća, dakle glavni grad Hrvatske.

No, Varaždin je već u rano doba svoje povijesti postao i značajnim vjerskim središtem. Početkom 13. stoljeća u Varaždin dolaze redovnici ivanovci i grade crkvu sv. Ivana Krstitelja i svoj samostan. Odlaskom ivanovaca crkvu i samostan preuzeli su franjevci. U Varaždin su prije više od 300 godina došli također oci kapucini i sestre uršulinke. U samom središtu grada nalazi se katedrala, koja je mjesto mnogih duhovnih susreta vjernika iz čitavoga svijeta.