Trajno euharistijsko klanjanjeDuhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

1. korizmena nedjelja_A

­­­­­­­­NAPREDOVATI NAM JE U SHVAĆANJU KRISTOVA OTAJSTVA!

Svako nas vrijeme korizme iznova poziva i potiče da proživljavanjem liturgijskih slavlja iz dana u dan napredujemo u razumijevanju Kristovog spasenjskog otajstva te takvi nastojimo u svoj život u djelo provesti kraljevstvo Božje, da slijedimo Isusov primjer. Dakako, važno je imati na umu cjelokupno djelo spasenja koje je u naumu Božjem od početka svijeta.

Čovjek je vrhunac Božjeg stvaranja, kojemu je sve prije njega stvoreno podređeno  i usmjereno za njegovo dobro. Tu je čovjekovo dostojanstvo na visokoj razini. Čovjek je usmjeren na svojeg Stvoritelja, teži upoznati ga i ostati s njim. U darovanoj mu slobodi čovjek se može i okrenuti protiv Boga, može potpuno promašiti smisao svog života, može krenuti putem zla i tako zapravo iznevjeriti svojeg Stvoritelja, koji ga je stvorio za sebe.

Pavao nas hrabri, jer smo po Kristu i s Kristom opravdani – događa se novi početak, novi susret prijateljstva i povjerenja čovjeka s Bogom Ocem. On je u svojem planu spasenja po životu, muci, smrti i uskrsnuću Kristovom sve ljude prigrlio, prihvaća sve ljude kao svoje sinove i kćeri te ponudio spasenje svima koji mu se obrate nasljedujući njegovoga Sina u suradnji s Duhom Svetim.

Prvi je Adam svojim NE Bogu na sve ljude prenio izvornu grešnost, doveo je ljude u stanje nesposobnosti za trajno prijateljevanje sa Stvoriteljem. Drugi je Adam – Krist, iz poslušnosti prema Ocu i solidarnosti prema ljudima svojom žrtvom na križu, svim ljudima vratio izgubljeno dostojanstvo istinskog djeteta Božjega, uživanje u  pravdi Božjoj. Bog je u svom planu spasenja po smrti i uskrsnuću Isusovu ponudio spasenje za sve ljude: koji mu se obraćaju u Kristu po Duhu.

Isus nam svojim primjerom pokazuje put kao nam se boriti i opirati Zlomu. U kušnjama Isus nije podlegao napastima i izabrao ono što mu  je lakše nego, molitvom, postom, čitanjem i razmatranjem Božje riječi u osami, osluškuje Očev glas. Đavao se u napastima prikazuje kao poznavatelj Biblije, na vrlo profinjen način uvlači se u naše živote i nudi razne pogodnosti. Služi se poluistinama, dok mu se Isus suprotstavlja cjelovitom objavom riječi Božje.

Isus nas poziva da se u ovoj karizmi u kušnjama suprotstavimo ponudama protivnika čovjeka te tražimo snagu za vjernost Ocu u vršenju njegove volje u svakodnevnom životu. Odrecimo se ogovaranja, klevetanja i vrijeđanja Božjeg imena umjesto jutarnje kave i popodnevne čokolade!
Vladimir Cesar