Duhovni centar Varaždinske biskupije VeternicaPastoralni centar Varaždinske biskupije LudbregLudbreško svetišteDom sv. AnđeleSamostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove, IvanecLiturgija danaNedjeljna poruka
Od:
Do:

Nedjelja Krista Kralja B

ISUS JE ŽIVI SVJEDOK ISTINE! (Iv 18,  33b - 37)
 
Na završetku još jedne liturgijske godine sveti Ivan nas u Otkrivenju, govoreći o Isusu da je Alfa i Omega, podsjeća kako je Bog je u početku svega, svih stvari i događaja, ali isto tako i na koncu svega. Zapravo sve u Bogu nalazi svoju svrhu. Današnja nam svetkovina Krista kralja stoga poručuje da sve dolazi od Boga i sve je u Njemu. On se sâm svjetovnih titula odrekao pred Pilatom. Došao je služiti, a ne vladati. Njegovo geslo je - biti uvijek tu za druge. Isus je uvijek vješto izbjegavao pokušaje oduševljenog mnoštva da ga proglase svojim kraljem jer nikako se nije želio poistovjetiti s bilo kojom svjetovnom vlašću. Čak ga je i Pilat u zloj namjeri želio smjestiti u društvo kraljeva kako bi na njih svalio odgovornost osude. Znamo da nitko nije čovječanstvu potrebniji od Isusa. Čovjek treba Isusa kao svjetlo svojega životnog puta, kao novi život. On u ljudima budi i rasvjetljava božansku sliku, koje često nismo ni svjesni ili je više ili manje zasjenjujemo grijehom.

Međutim, i danas ima onih koji ga iz vlastitih interesa žele zakraljiti da bi u njegovo ime vladali drugima. Isusa se upoznaje tek nasljedovanjem na njegovom putu - u patnji, osuđenosti, siromaštvu, napuštenosti, ljubavi, a ne na svjetovnom prijestolju. On je rođen svjedočiti za Istinu i drugima je otkriti. Isus je istina koja donosi spasenje svakom istinskom vjerniku. Njegovo je kraljevstvo tamo gdje se ljubi i služi drugima. I danas je Isus učitelj ljubavi i dobrote. Ljudsko srce treba milosrdnog Isusa, a ne vlast i silu. Čovjek čezne za Isusovom riječju i nada se ponovnom dolasku Sina Čovječjega, Sina Božjega - nada se kraljevstvu Božjem.

Njegovo kraljevstvo su ljudi, koje je Isus osvojio svojom istinom, u kojima Bog započinje novi život. Ohrabrujuća je i neizmjerno važna činjenica obećana po proroku Danijelu da je to kraljevstvo vječno, da nikada neće propasti i nestati. Čvrstoća i nepokolebljivost njegovog prijestolja sve njegove vjerne sluge i nasljedovatelje vodi u vječnost u domu Gospodnjemu, a po svojoj žrtvi na križu oprostio nam je grijehe i učinio nas dionicima vječne slave. Isusovo kraljevstvo ne bori se sa svijetom njegovim metodama nego zakonom ljubavi - kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge.

Istina, često pomišljamo ili nam se tako čini da Crkva, gubi ono Božje u borbi sa svijetom, sa silama zla i tame. No, gledano očima vjere jasno je da Crkva pobjeđuje u onoj mjeri koliko ljubi Krista i čovjeka, koliko naviješta i živi Istinu. Budimo stoga, kao aktivni članovi Crkve, dosljedni u tom nasljedovanju Krista, ljubimo jedni druge u pravdi i Istini, jer Istina će nas osloboditi.
 
Vladimir Cesar