Biskupov uredGeneralni vikarKancelarUstanova za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika (BUZUK)EkonomatMatični uredArhivSvećenički dom

Zaklada prof. dr. Josip Sabol

Zaklada "Profesor dr. Josip Sabol" utemeljena je u Varaždinu, u srijedu 27. veljače 2013. godine konstituirajućom sjednicom Upravnog vijeća. Zaklada je ime dobila po osnivaču, svećeniku Varaždinske biskupije prof. dr. Josipu Sabolu, koji je njezinim osnutkom želio na neki način institucionalizirati svoje osobno dobročinstvo, odnosno svjedočanstvo dobrote prema drugima. Želja je Zakladnika da se kao dobročinitelji Zakladi svojim prilozima pridruže i drugi ljudi dobre volje, tvrtke i institucije. Zaklada promiče i podržava djelatnosti za unapređenje humanog i kršćanskog dostojanstva svakog čovjeka u društvu.
Na sjednici, održanoj u njezinom sjedištu, u prostorijama Biskupskog ordinarijata, Pavlinska 4 u Varaždinu, sudjelovali su varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, zakladnik prof. dr. Josip Sabol te članovi Upravnog vijeća na čelu s upraviteljem Zaklade preč. Mirkom Horvatićem, predstavnikom Varaždinske biskupije. Tom je prigodom zakladnik obrazložio svoju namjeru osnivanja Zaklade te njezine ciljeve.
Svrha je Zaklade da se iz zakladne imovine i prihoda koji se iz te imovine stječe, kao i ostalih prihoda prikupljenih preko Zaklade trajno pružaju potpora i promocija sljedećih aktivnosti:
 
  1. unapređenje znanstvenog, umjetničkog i kulturnog razvoja društva;
  2. pružanje potpore obiteljima u stanju socijalno-zaštitne potrebe;
  3. trajnog pružanja potpore djeci i mladima s osobitim naglaskom na školovanje i smještaj siromašnih učenika i studenata
  4. organiziranje različitih preventivnih socijalizacijskih programa;
  5. očuvanje, obnova i unapređenje kulturne i religiozne baštine Republike Hrvatske.
 
Sredstva Zaklade čine donacije zakladnika i članova podupiratelja, odnosno prilozi i darovi domaćih i stranih pravnih i fizičkih osoba te priljevi iz djelatnosti Zaklade. Statutom Zaklade određeno je da nakon smrti zakladnika prava i obveze Zaklade prelaze na Varaždinsku biskupiju.
 


Uprava Zaklade:
Uz upravitelja preč. Mirka Horvatića, članovi Upravnog vijeća su: kancelar mons. Antun Perčić, mr. Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije i Vladimir Cesar, tajnik Katehetskog ureda Varaždin.