Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Povijest i djelovanje

Prvim voditeljem tadašnjeg Centra za duhovna zvanja u Varaždinskoj biskupiji 1998. imenovan je vlč. Stjepan Šoštarić, dekan i upravitelj župe Veliki Bukovec. Njegov rad nastavlja vlč. mr. Damjan Koren koji 2001. postaje novi povjerenik za duhovna zvanja. Pastoral duhovnih zvanja preuzima vlč. Antun Štefan, koji 2004., nakon povratka iz Benina, postaje povjerenik za misije i duhovna zvanja. Sadašnji povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, ujedno i član Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije, je vlč. Siniša Dudašek, župnik župe svetog Mihaela arkanđela u Sračincu.

Vlč. Antun Štefan je u vrijeme svog mandata započeo s izradom i izdavanjem katehetskih i molitvenih materijala kako bi župnicima i drugim pastoralnim djelatnicima olakšao animaciju duhovnih zvanja. Danas tu praksu nastavlja vlč. Siniša Dudašek.


(Katehetski i molitveni materijali za animaciju duhovnih zvanja u izdanju Varaždinske biskupije)

Zbog poticanja duhovnih zvanja posebna skrb pridaje se pastoralu ministranata na župnoj, dekanatskoj i biskupijskoj razini koji se ostvaruje putem raznovrsnih zajedničkih okupljanja, priređuju se molitve za duhovna zvanja u crkvama diljem biskupije te se omogućavaju duhovne vježbe za mlade. U sklopu proslave Svete nedjelje u Ludbregu od 2005. se organiziraju godišnji kongresi ministranata.












(Dekanatski susret ministranata u župi sv. Antuna Padovanskog, Čakovec, 2008. godine)


Blagdan Svijećnice kao Dan osoba posvećenog života obilježava se u Biskupiji svečanim misnim slavljem na kojem se okupljaju predstavnici svih redovničkih zajednica koje djeluju na području Varaždinske biskupije. Taj blagdan posebna je prigoda i za animaciju duhovnih zvanja na župnoj razini te se u tu svrhu također pripremaju katehetski i molitveni materijali.


























(Prigodni molitveni materijali za proslavu Dana osoba posvećenog života 2015. godine u izdanju Varaždinske biskupije
)

Jedinstveni projekt pastorala duhovnih zvanja je Festival Dobroga pastira koji se održava na 4. uskrsnu nedjelju, na Dan molitve za duhovna zvanja, a prvi je održan 2006. god.

 










(Festival Dobrog pastira 2017. godine u župi sv. Nikole biskupa u Koprivnici)

Radi stalne skrbi o postojećim duhovnim zvanjima i njihova trajnog obrazovanja i usavršavanja, svakog mjeseca priređuju se zajednički susreti svećenika Varaždinske biskupije s različitim temama, koji u vrijeme došašća i korizme imaju i karakter duhovne obnove. Svećenici također sudjeluju svake godine na duhovnim obnovama i vježbama, u vlastitoj organizaciji ili organizaciji Biskupije.












(Mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije u lipnju 2017. godine)