Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Susret s roditeljima više djece u organizaciji Caritasa Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 11. 6. 2016. 

Tradicionalan susret s roditeljima petero i više malodobne djece, koji Caritas Varaždinske biskupije priređuje dva puta godišnje za oko 160 obitelji s njezinog područja, održan je u subotu 11. lipnja u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu. Okupljene su pozdravili varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, predsjednik Biskupijskog Caritasa mons. Ivan Godina i ravnatelj mr. Ante Šola, dok je ovaj put o temi "Skrb o beskućnicima" izlagala Tanja Veršić, mag. soc. rada.

Obraćajući se okupljenim članovima iz stotinjak obitelji, biskup Mrzljak rekao je kako mu je uvijek drago susresti se s njima jer Crkva želi poduprijeti obitelji s više djece, kako se kaže, moralno i materijalno. Vi nam svima svjedočite svoje zajedništvo i ljubav koja vas povezuje, a mi želimo da imate osnovne uvjete za život, jer znamo da mnogočlanim obiteljima nije lako. Danas mnogi govore o demografskom problemu u Hrvatskoj, a mi u Crkvi o tome govorimo već desetljećima, ali pritom posebno ističemo svetost života, i to svakog ljudskog života, istaknuo je biskup poručivši da je bez isticanja svetosti života uzalud govoriti o demografskom problemu. Ako mi nećemo biti spremni na nove živote, naše krajeve naselit će oni koji traže bolji život i koji bježe od neimaštine, kao što to vidimo u posljednje vrijeme. Stoga mi, podupirući mnogočlane obitelji, želimo da budete primjer mnogim drugim mladim obiteljima kojima je bitno posvijestiti da djecu nije najbitnije imati u velikom bogatstvu, kazao je biskup te se osvrnuo i na aktualnu situaciju u Hrvatskoj. Žao nam je posljednjih dana gledati ovo preslagivanje vlasti i bitku za vlast, a zaboravlja se na djelovanje iz ljubavi prema domovini, rekao je biskup. Nazočnima je poručio da im Crkva želi biti potpora te će im stoga župni i Biskupijski Caritas i dalje pomagati. Želimo da ovaj susret bude svima nama jedno ohrabrenje i znak zahvalnosti vama roditeljima za hrabrost darivanja novih života koji su budućnost našeg naroda i društva u kojem živimo, poručio je biskup Mrzljak dodavši da će Varaždinska biskupija u karitativnom djelovanju zasigurno biti i djelotvornija zahvaljujući novom biskupijskom Caritasovom domu koji je u izgradnji i putem kojeg će se i dalje pomagati. Potičem i vas mnogočlane obitelji da pomažete jedne drugoj jer sam se i osobno uvjerio koliko je to korisno, rekao je biskup.

U nastavku je izlagala Tanja Veršić, djelatnica u prenoćištu za beskućnike u Varaždinu. Podsjetila je kako je riječ o osobama bez doma i osobama koje nemaju svoj krov nad glavom, ali i osobama koje nemaju sigurno ili odgovarajuće stanovanje. Predstavila je rad prenoćišta koje ima stalne i privremene korisnike koje se nastoji uključiti u život zajednice i osposobiti za samostalan život. Korisnici prenoćišta ujedno su korisnici Caritasove kuhinje i drugih Caritasovih odjela te im se pruža potrebna pomoć. Ravnatelj Šola istaknuo je kako im Biskupijski Caritas nastoji pružiti pomoć bez ikakvog osuđivanja njihove situacije želeći im vratiti i učvrstiti njihovo ljudsko dostojanstvo. Dodao je kako uvijek treba imati na umu da se te teške sudbine događaju u našim obiteljima. Biskupijski Caritas u novom će domu također moći pružiti prostor za boravak beskućnika, rekao je ravnatelj Šola. Okupljenim roditeljima poručio je kako su ovi zajednički susreti zamišljeni kao razgovor o raznim životnim temama, ali i da pruže pomoć i u materijalnom smislu onima kojima je to potrebno. Stoga je Biskupijski Caritas i ove godine, zahvaljujući donatorima, sve obitelji darivao paketima namirnica, potrepština, odjeće i obuće, igračkama i slatkišima.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan
 
Fotogalerija