Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihCrkvena glazbaMedijska djelatnost biskupijeLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijeMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Misijski pastoral

"Misijska djelatnost važan je dio života Crkve koja je pozvana širiti Radosnu vijest po cijelom svijetu: i tamo daleko gdje žive oni koji još nisu čuli za Isusa, ali i ovdje blizu, praktično među nama, gdje također žive mnoge nekrštene osobe koje još nisu upoznale Evanđelje. To nije samo zadaća nas svećenika i kateheta, nego je to zadaća svakog kršćanina. Pozvani smo propovijedati ne samo riječima, nego svojim životom te na taj način svjedočiti Evanđelje.

Pritom je važno posvijestiti kako krštenjem počinje rast u vjeri koji traje kroz čitav naš život i život drugih ljudi. Pozvani smo svi biti podrška Crkvi u misijskom djelovanju, širiti misijsku svijest, moliti za uspjeh misija, te pomoći materijalno koliko možemo. Neka nam nadolazeća Misijska nedjelja ponovno učvrsti svijest o važnosti misijske djelatnosti jer se ne smijemo zatvoriti u sebe same, ni kao osobe, niti kao župne zajednice, nego moramo biti osjetljivi na potrebe drugih i ići onima na periferiji, kako to često ističe papa Franjo", poručio je biskup mons.

Josip Mrzljak nazočnima na  prvom susretu radi predstavljanja formacije misijskih animatora i misijskih skupina u svojim župama, 10. listopada 2013. godine.
 
Misijska djelatnost Varaždinske biskupije formalno je započela s povratkom iz misija 2003. godine vlč. Antuna Štefana, svećenika Varaždinske biskupije koji je 19 godina djelovao kao misionar u Beninu u Africi.

On je od 2007. godine nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela, te svojom aktivnošću potiče i animira misijski pastoral u Hrvatskoj. Ideja koja ujedinjuje misijski pastoral u Hrvatskoj jest projekt misijskih animatora u misijskim skupinama u župama. Prema vlč. Štefanu “misijski polet znak zrelosti župne zajednice i svjedoči o živosti vjere u nekoj župi.”

U tom smislu biskpijski povjerenik vlč. Dominik Vukalović nastoji poticati, animirati i koordinirati djelovanje malih misijskih skupina u župnim zajednicama na području Varaždinske biskupije, ali i podupirati sve projekte na području misijskog djelovanja Crkve. 

Kontakti:

Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH:
Vlč. Antun Štefan
Ksaverska cesta 12a, Zagreb
tel. 01/ 56 35 055; fax: 01/46 69 254;
mob: 098/34 35 66;
e-mail: missio.croatia@zg.t-com.hr

Nacionalni misijski ured:
Ksaverska cesta 12a, Zagreb
tel. 01/ 56 35 055; fax: 01/46 69 254;
e-mail: missio.croatia@misije.hr

Djelatnici:
Ines Sosa Meštrović, Josip Burja
Uredovno vrijeme:
Ponedjeljak-petak 8:00 - 16:00
 
Povjerenik za misije u Varaždinskoj biskupiji:

vlč. Dominik Vukalović
Župa sv. Leopolda Mandića
Vinogradska 51 A, 48000 KOPRIVNICA
tel. 048/631-220
misijski.ured@biskupija-varazdinska.hr