Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Duhovni susret u Udruzi slijepih Međimurske županije

ČAKOVEC, 5. 12. 2018.
U srijedu, 5. prosinca 2018. godine, u Udruzi slijepih Međimurske županije, održan je tradicionalni duhovni susret članova sa svećenikom. Ove godine gost je bio vlč. Leonardo Šardi, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Susret se tradicionalno održava u vremenu Došašća kako bi se svi članovi Udruge duhovno obnovili i tako bolje pripremili za proslavu blagdana Božića.

Vlč. Šardi govorio je o vremenu Došašća i istaknuo kako se za Božić treba kvalitetno pripremiti, a upravo je Advent vrijeme priprave kad bismo trebali malo više razmišljati o sebi i promotriti tko smo i na sebi raditi da budemo bolji. Advent je vrijeme upoznavanja, iščekivanja i susreta i u tom smislu razgovaralo se o tim trima činjenicama. Trebamo upoznati sebe i otkriti dobro u sebi. Dobro je pitati se: „Tko sam to ja?“, zato se svatko od nazočnih ukratko predstavio i rekao ponešto pozitivno o sebi. Nažalost, naučeni smo gledati sve negativno, a upravo nas vrijeme Došašća uči da to okrenemo u svom životu i da sve što nije dobro predamo Bogu u sakramentu svete ispovijedi. Što se tiče vremena iščekivanja, u svjetovnom smislu ništa se ne čeka jer ispada kao da je Božić već došao, a duhovne vrijednosti postaju nevažne jer prednost se daje žurbi i stresu. Stječe se dojam da nam je netko ukrao Božić, a umjesto spasonosnoga križa natovaren nam je još teži križ koji ne vodi do spasenja. Na kraju svojih razmišljanja vlč. Šardi osvrnuo se i na susret s Gospodinom rekavši kako Bog nije toliko daleko kao što nam se na prvi pogled čini jer ga je moguće susresti u susretu s ljudima i on nije bučan, već u tišini odgovara na naša pitanja. Bit tog susreta je da izađemo iz sebe i da se okrenemo Bogu i bližnjemu. U svom zaključku vlč. Šardi rekao je kako s Bogom nije uvijek lako, ali je lijepo i poručio je svim članovima Udruge kako nikad ne treba odustati, već se penjati prema svom cilju.

Središnji tekst njegovih duhovnih razmišljanja bilo je Evanđelje po Luki u kojem je anđeo Gabrijel Mariji objavio da će roditi sina i nadjenuti mu ime Isus nakon čega se ona susrela sa svojom rođakinjom Elizabetom. Majka Spasitelja također je upoznavala, iščekivala i susrela Boga i duhovno je jačala, a to je upravo i poziv svima nama u milosnom vremenu u kojem se nalazimo. Ovaj susret svima je bio putokaz da se ohrabre i krenu dalje uz Božju pomoć u nove izazove, a završio je druženjem članova sa svećenikom i domjenkom.

Danijel Kralj