Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Isus hrani pet tisuća ljudi

IVANEC, 20. 2. 2019.
U srijedu, 20. veljače, u udruzi „Ivanečko sunce” u Ivancu, bio je vjeronaučni sat koji se održava svakih nekoliko tjedana u prostorijama udruge. Nakon razgovora o različitim aktivnostima i događajima koju su obilježili proteklo razdoblje, uslijedio je razgovor o perikopi „Isus hrani pet tisuća ljudi” na temelju Ivanova evanđelja (Iv 6, 1-13).

Za molitveni početak susreta, otpjevali smo pjesmu „Predivan” koristeći pokrete koji, uglavnom, prate hrvatski znakovni jezik. Nakon toga pročitan je spomenuti evanđeoski tekst nakon kojeg je uslijedila rasprava. Kako bi bilo još lakše shvatiti događaj opisan u Ivanovu evanđelju, korisnici su dobili tekst Evanđelja na pojednostavljenom jeziku kojega je nekoliko korisnika i pročitalo. Ovoga puta pristupilo se i oživljavanju Evanđelja gdje su bile podijeljene uloge te je zorno prikazan događaj koji se zbio „s druge strane Galilejskoj, Tiberijadskog mora” prije 2000 godina. Zadatak koji su dobili korisnici bilo je složiti, pomoću puzzli, događaj o kojem smo pričali.

U promišljanju o evanđeoskom ulomku, svi smo naučili kako je važno, ponajprije, biti zahvalan Bogu na darovima koje imamo priliku svakodnevno blagovati. Naučili smo i kako je potrebno dijeliti ono što imamo jer ono što podijelim s drugima, to me ne osiromašuje već me dodatno obogaćuje. I na kraju, potrebno je pokupiti za sobom svaku mrvicu, jer mrvice čine naš život i od mrvica može se učiniti mnogo dobra za druge.

Kraj vjeronaučnog sata završen je s nekoliko pjesama te ugodnim druženjem i slavljem rođendana.

Leonardo Šardi