Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Isus je put k radosti

ČAKOVEC, 20. 10. 2019.
U čakovečkoj župi svetog Nikole biskupa, u nedjelju, 20. listopada 2019. godine, održan je redoviti mjesečni susret zajednice „Vjera i svjetlo“, koja okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove obitelji i prijatelje. Na ovome susretu Zajednici se priključilo i nekoliko novih članova.

Mjesec listopad na osobit način posvećen je „danima kruha”, odnosno zahvalnosti za Božja dobročinstva te je i čakovečka Zajednica blagoslovom kruha i simboličnom podjelom kruha među članovima započela svoj susret. Razgovarajući o samome postupku nastajanja kruha, spomenuto je da on nastaje od zrna pšenice iz kojih dobivamo brašno: „Od mnoštva zrna pšenice nastaje jedan kruh, baš kao što i neka obitelj ili zajednica nastaje od ljudi koji se okupljaju kao jedno”, istaknuo je fra Ivan.

Uslijedila je „vremenska prognoza“, odnosno prilika da članovi istaknu ponešto važno što se dogodilo u razdoblju od prošlog susreta. Prema dojmovima prisutnih tu je najviše pozornosti posvećeno predstavi „Niti čujem, niti vidim“, koju je protekle subote u Čakovcu izvela zajednica mladih župe svetog Mihaela arkanđela iz Sračinca, te se progovorilo malo o svijetu gluhih i gluhoslijepih osoba. Nakon toga pročitan je odlomak evanđelja u kojem Petar zajedno s apostolima kreće u ribolov, o čemu je napravljen i scenski prikaz te naučena pjesma „Pusti mreže te“. Kao što se moglo čuti u samom odlomku, na početku ribari i nisu baš bili zadovoljni ulovom, sve do dolaska Isusa među njih. On im je rekao neka pokušaju baciti mreže na drugu stranu te se tako ulov pokazao uspješnijim. Apostoli su, naravno, zbog toga bili vrlo zadovoljni i sretni. Na temu ovog odlomka povedena je i rasprava o tome što nas u životu čini sretnima, koga volimo najviše susretati u svome životu te što sami možemo učiniti da se i drugi pokraj nas osjećaju sretnima. Sreća dolazi kada smo okruženi dobrim ljudima, članovima obitelji i prijateljima te su naše male svakodnevne geste, koje činimo bližnjima, dovoljne za sretan i ispunjen život. Nakon razgovora napravljen je plakat u obliku ribarske mreže na koji su zalijepljena imena članova kao simbol da i sami želimo biti uhvaćeni u Kristovu mrežu i ostati uvijek u Njegovoj blizini.

Susret je završen zajedničkim druženjem i euharistijskim slavljem, u kojem su članovi „Vjere i svjetla“ aktivno sudjelovali oživljavanjem evanđelja i ministriranjem.
 
Krunoslav Šardi