Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Misna slavlja povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

ČAKOVEC, 3. 12. 2018.
U subotu, 1. prosinca 2018. godine, slavljena je sveta misa u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u župi svetog Antuna Padovanskog Čakovec. Bila je to sveta misa za članove Društva osoba s tjelesnim s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.

Tom prigodom, misno slavlje u župi svetog Antuna Padovanskog na čakovečkom jugu, predslavio je župnik fra Tomislav Božiček uz suslavlje vlč. Leonarda Šardija. Fra Tomislav je u svojoj propovijedi naglasio kako se nalazimo pred posebnim vremenom liturgijske godine - adventom. „Advent je vrijeme koje nas poziva na budnost i pripravu za radosni događaj, događaj rođenja djeteta Isusa.” Također, u propovijedi je bila istaknuta i poveznica između dva blagdana božićnog vremena: samog Božića i blagdana svetog Stjepana. „Na Božić sve izgleda vrlo radosno i idilično, a već dan poslije tu je stavljena slika mučeništva svetog Stjepana Prvomučenika. Ta usporedba zapravo je život. Život koji nije baš uvijek idealan, već je ispunjen radosnim i ozbiljnim trenucima. No, u teškim trenucima ne treba odustati, već potražiti oslonac u Bogu koji će jednom sigurno sve izvesti na dobro” - zaključuje fra Tomislav.

Pred sam kraj predslavitelj je, svima prisutnima, zaželio blagoslovljeno vrijeme adventa kao i nadolazeće božićne blagdane, dok je Društvu osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije poželio još puno godina uspješnog rada.

Na sam Međunarodni dan osoba s invaliditetom, u ponedjeljak 3. prosinca 2018. godine, slavljena je sveta misa za sve udruge osoba s invaliditetom koje djeluju na području Međimurske županije. Već tradicionalno euharistijsko slavlje, vezano uz ovaj dan, bilo je u župi svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

Duhovni program započeo je pokorničkim bogoslužjem, koje je predvodio župni vikar fra Ivan Crnković, a nakon njega bila je prilika za sakrament pomirenja tijekom kojega se izmolila krunica. Vrhunac susreta bilo je slavlje svete mise, koju je također predslavio fra Ivan Crnković u zajedništvu s vlč. Šardijem. U propovijedi, predslavitelj je istaknuo važnost i radost susreta s Isusom za svakoga vjernika, zato jer „On, za čiji se dolazak pripremamo kroz ovo vrijeme došašća, jest Put, Istina i Život - temelj svega. Bez obzira na poteškoće i nedostatke s kojima se čovjek susreće, svatko ima svoje mjesto u Božjem planu samo je važno biti otvoren i osluškivati Njegovu riječ.” Za vrijeme svete mise, svima prisutnima podijeljen je sakrament bolesničkog pomazanja. Poslužitelji oltara na svetoj misi bile su osobe s intelektualnim poteškoćama te se na taj način osobe s invaliditetom uključilo u aktivno sudjelovanje u slavlju Euharistije.

Na kraju misnih slavlja, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, nazočnima se obratio i povjerenik novoosnovanog ureda za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi, koji je progovorio o djelovanju pastorala i pružio svakome svoju molitvenu blizinu, kao i priliku za osobni razgovor.

Krunoslav Šardi
Fotografije: Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije; župa svetog Nikole biskupa, Čakovec