Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

O grijehu i sakramentu pomirenja

ČAKOVEC, 12. 4. 2019.
U petak 12. travnja 2019. godine u Udruzi slijepih Međimurske županije održan je susret članova Udruge s vlč. Leonardom Šardijem, povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Budući da se susret održao u korizmenom vremenu i u tjednu koji prethodi Velikom tjednu i blagdanu Uskrsa, tema je bila „Vrtlog grijeha.”

Vlč Šardi u svom je izlaganju prenio iskustvo židovskoga kralja Davida kojega je Bog izabrao da vlada svojim narodom koristeći se biblijskim tekstom Druge knjige o Samuelu (usp 2Sam 11-12). Bilo je riječi o Davidovu padu u grijeh i o iskušenjima kroz koja je tada prolazio sve dok nije stigao do priznanja svojih grijeha i pokajanja za njih. Kao i svaki čovjek, i David je pogriješio kad Boga u svom životu nije stavio na prvo mjesto, već svoje interese. Griješeći je prekršio šestu i devetu Božju zapovijed, ali njegov se grijeh dogodio mnogo ranije, kad je odbio biti uz svoj narod i ostao je u dvorcu u Jeruzalemu dok su se njegovi vojnici borili u ratu. Koliko god on bio mudar, pao je pod težinom grijeha i u vrtlog grijeha uvlačio druge kako bi svoje pogreške pokušao prikriti. Sile grijeha vrlo su jake i čovjeka zarobljavaju, a to je osjetio i David kad je vidio ženu Bat-Šebu kako se kupa i poželio da bude njegova premda je ona bila udana za Uriju Hetita. Pod svaku je cijenu želio doći do nje i u tome je uspio. Spavao je s njom u krevetu i ona je začela dijete pa je David želio spasiti brak Bat-Šebe i Urije Hetita i tako pokušao stvoriti privid dobra, međutim, ne može mu to poći za rukom jer Urija Hetit je vjeran Gospodinu i ne sluša Davidova nagovaranja da ode kući, već je spavao pred vratima kraljeva dvora. Preostalo mu je da se riješi Urije Hetita slanjem pisma Joabu u kojem traži da se Urija Hetit postavi u prve redove vojske, da bude pogođen i ubijen. Uvlačeći druge u grijeh, David još više griješi, a nastradao je onaj tko ni za što nije bio kriv, a to je Urija Hetit. Slično je bilo i u životu Isusa Krista kad je mnoštvo ljudi griješilo krivo optužujući i razapinjući Gospodina koji je potom umro na križu, ali je nakon tri dana svojim uskrsnućem pobijedio smrt i tako čovječanstvo otkupio da se svatko, tko ga slijedi, može spasiti. David je uz pomoć proroka Natana spoznao gdje je pogriješio i kad je malo bolje razmislio o svemu, priznao je svoje grijehe, a kad mu je umrlo dijete rođeno u grijehu, promijenio se i počeo živjeti kako treba shvativši da mu Gospodin treba biti na prvom mjestu. Kao Gospodnji dar Bat-Šeba mu je rodila sina Salomona. Nakon priznanja propusta i iskrenoga kajanja David je toliko hvalio Boga da je napisao i 150 pohvalnih psalama. Na sličan način živi svaki kršćanin nakon iskrene ispovijedi koja, prema riječima vlč. Šardija, ne smije biti samo formalnost, već trebamo svim srcem željeti popraviti se i tada nam Bog može oprostiti grijehe.

Ovaj je susret bio prava prilika svim članovima Udruge slijepih da se na kraju korizme što bolje pripreme za najveći kršćanski blagdan Uskrs, a na kraju razmatranja o grijehu zainteresirani su mogli postaviti pitanja. Cilj susreta bio je da se otkrije i ponovi kako je Bog milosrdan, milostiv i blag i kako nas on ne kažnjava, već čovjek kažnjava sam sebe zaranjajući u grijeh koji donosi tamu u svaki život, a svjetlo pronalazimo čineći dobro kao što nas je i Gospodin naučio. Nakon pitanja i razgovora dogovoren je sljedeći susret za početak lipnja.

Danijel Kralj