Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

O pogledu na slobodu i odgovornost

ČAKOVEC, 22. 2. 2019.
U petak 22. veljače 2019. godine u Udruzi slijepih Međimurske županije održan je redoviti susret članova Udruge s vlč. Leonardom Šardijem, povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Govorilo se o pogledu na slobodu i odgovornost. Vlč Šardi u uvodu je istaknuo kolika je važnost izmjene informacija jer na taj način povećavaju se naši vidici i to je mnogo korisnije nego kad čovjek sve, što je čuo, pročitao i naučio, drži samo za sebe i nikome ne prenosi. Upravo zato Bog nam je dao slobodu da izaberemo dobro, odnosno što je za nas najbolje, jer nas nije stvorio kao robote, već iz ljubavi, samo što vrlo često čovjek pogriješi pa biranjem zla uništava sebe i svoj život, a ponekad i okolinu. Mi smo Božji sustvaratelji i u sebi imamo potencijal da obogatimo život drugima i uljepšamo ga, zato smo i sretni kad učinimo nešto za druge. Međutim, u životu postoje i situacije koje nas zarobljavaju i oduzimaju nam slobodu, a to je u slučaju kad nas se uspoređuje s nekim. U tom smislu, bolje je da se čovjek sam sa sobom usporedi na način da pokuša biti bolji nego što je bio jučer. Trebamo uvijek težiti nekom cilju, a svaka nas kriza oblikuje: nekoga oslabi, nekoga ojača, sve ovisi o tome kako je prihvatimo.
U svom izlaganju vlč. Šardi osvrnuo se i na problem ovisnosti i zaključio da ovisnost ne mora uvijek biti negativna, već katkada ona biva i pozitivna, i to onda kad su namjere pozitivne i kad nas stvar, o kojoj ovisimo, ne zarobljava. Govoreći o sudbini, rekao je da na neke stvari tijekom života nismo mogli utjecati niti to možemo, kao npr. na dan i mjesto rođenja, okolnosti nekih događaja koji su nam se dogodili i slično, no možemo prema svemu imati izgrađeni stav i ići dalje kroz život. Odluke donesene u životu isključivo su naše, a ne naših roditelja, zato nije dobro kriviti bilo koga ako su one bile pogrešne. Za svoj život svatko treba preuzeti odgovornost, a to vrijedi i za djela koja smo u slobodi napravili, a stav koji donesemo trebao bi biti pozitivan.
Za vrijeme i nakon izlaganja članovi Udruge, koji su to željeli, mogli su komentirati i postavljati pitanja, pa su tako svi mogli obnoviti znanja iz prethodnog susreta kad se raspravljalo o logoterapiji, a ta znanja proširena su pojmom noodinamički luk koji predstavlja razliku između postignutog i onog što želimo postići, odnosno čemu težimo. Najčešće se u čovjeku stvara napetost što nije ostvario svoj cilj, što također nije dobro za čovjekovu slobodu jer pritisak slama slobodu u nama i čini nas nesretnima, frustriranima i razočaranima.
Na kraju susreta dogovoren je sljedeći za 8. ožujak kad se članovi Udruge i vlč. Šardi susreću sa srednjoškolcima koji će tijekom tog tjedna naučiti mnogo o slijepim osobama i bolje ih upoznati.
 
Danijel Kralj