Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

Radosni događaj Kristova uskrsnuća

KOPRIVNICA, 28. 4. 2019
U nedjelju, 28. travnja 2019. godine, održan je mjesečni susret zajednice „Vjere i svjetla” u franjevačkoj župi svetog Antuna Padovanskog u Koprivnici. Tema susreta bila je „Radost Uskrsa”.

Susret je započeo pjesmom i molitvom Zajednice. Nakon toga, svi članovi iznijeli su što se to značajnoga dogodilo u njihovim životima kroz posljednjih mjesec dana. Većina je naglasila radost zbog uskrsnih dana, a tome je prethodila i priprava kroz sakrament ispovijedi, ali i prodaju raznih uskrsnih motiva. U kratkom nagovoru, koji je bio prožet pjesmama, prisjetili smo se događaja Velikog tjedna. Kristova gesta pranja nogu gesta je služenja. Kristove ruke na križu su raširene kako bismo, u bilo kojem trenutku, mogli skočiti u Božji zagrljaj. Na križu, Gospodin nam je pokazao koliko razumije svaku našu bol. Ali, taj križ nije označavao kraj o čemu govori uskrsno jutro.

Prisjetili smo se nekih uskrsnih događaja. Zaključili smo kako je uskrsno jutro bilo prožeto trčanjem od mjesta gdje su se nalazili apostoli pa sve do groba. Ta gesta govori upravo o želji da se radost Kristova uskrsnuća što prije razglasi. Razmišljali smo i o znakovima složenih povoja u Kristovu grobu koji su označavali kako će se Gospodin ponovno vratiti. Također, dotakli smo se i nedjeljnog evanđelja o apostolima koji su se u strahu zatvorili, a među koje dolazi Isus kroz zatvorena vrata. Toma, apostol, nije bio s učenicima za vrijeme ovog susreta pa je tražio dokaze da sam vidi Isusove rane. Zanimljivo je da je Isus imao preobraženo tijelo nakon uskrsnuća, ali ono što je ostavio na svojemu tijelu, bile su njegove rane. To je i nama znak da se svojih rana ne trebamo bojati i da ih ne trebamo skrivati, već kao zajednica, u čijem je središtu Isus, one mogu zacijeliti.

Nakon nagovora, uslijedila je igra, a članovi Zajednice svoj susret završili su sa slavljem svete mise u župnoj crkvi.
 
Leonardo Šardi