Katehetski uredObiteljski centarPastoral mladihPastoral studenataCrkvena glazbaMedijska djelatnostLiturgijski pastoralSakralna arhitekturaCaritas Varaždinske biskupijePastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiMisijski pastoralPastoral duhovnih zvanjaBiskupijska knjižnicaUdruge

U Udruzi slijepih Međimurske županije o euharistiji

ČAKOVEC, 19. 11. 2019.
U utorak, 19. studenoga 2019. godine u Udruzi slijepih Međimurske županije održan je susret članova Udruge s vlč. Leonardom Šardijem, povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Govorilo se o svetoj misi i njezinu značaju za sve nas.

Na početku vlč. Šardi iznio je priču o. Stanislava, misionara Presvetog Srca Isusova, u kojoj je iznesen primjer obraćenja mesara i čuvara u trgovini kamo je došla jedna gospođa i zamolila komadić mesa, ali nije mogla ničime platiti pa je prikazala svetu misu. Mesar joj je podrugljivo rekao neka ode u crkvu, a on će joj dati toliko mesa koliko na vagi vrijedi njezina misa, a i čuvar se također podrugljivo smijao. Kad se gospođa vratila s mise, donijela je papirić s porukom o prikazanoj misi. Mesar je na vagu stavio kost i listić papira na drugu stranu, ali se vaga nije pomaknula ni za gram. Zatim je to ponovio s komadićem mesa pa s velikom šunkom i nije se ništa promijenilo i to je bio dovoljan razlog da shvati da Boga ne smije izrugivati, a gospođi je obećao da će svaki put dobiti komadić mesa besplatno. Poslije se obratio i čuvar, koji je i otac autorove priče, a u obitelji su i dvojica braće postali svećenici i svi su shvatili kako ići Gospodnjim putem. U nastavku je bilo riječi o smislu svete mise i kako bismo trebali redovito odlaziti na euharistijska slavlja jer svaka je misa spomen na Posljednju večeru Isusa Krista kojom je na Veliki četvrtak ustanovio taj sakrament zahvaljivanja Bogu. Svetoj misi treba pristupiti s poštovanjem: valja se već kod kuće dobro pripremiti, dostojno se obući i na misnom slavlju aktivno sudjelovati. Crkva je zajednica svih Kristovih vjernika, stoga smo svi okupljeni braća i sestre i svi smo ujedinjeni u euharistijskom slavlju koje predvodi svećenik. Vlč. Šardi iznosio je prvi dio mise rekavši kako svi trebamo poštivati jedni druge i nikoga ne osuđivati, već nastojati oprostiti manje i veće propuste svima i onda Bog oprašta nama. U zbornoj molitvi u tišini iznosimo svoje molitve i bitno je da su one iskrene i od srca prenesene, a ne zato što bismo ih morali iznijeti kao što ni cijela misa ne smije biti samo obavljena jer je to naša tradicija, već bismo svim srcem trebali radosno slaviti Gospodina od ulaska u crkvu, procesije, znaka križa, slušanja Božje riječi, pjevanja, molitve i primanja pričesti do završnog blagoslova.

Na kraju susreta svi zainteresirani članovi mogli su postavljati pitanja i dogovorene su nove aktivnosti za prosinac kad kreće vrijeme Došašća i priprema za proslavu Božića, a nastavak izlaganja o euharistiji, od misnih čitanja do kraja mise, dogovoren je za siječanj sljedeće godine.
 
Danijel Kralj