Od:
Do:

328. zavjetno hodočašće grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

328. zavjetno hodočašće grada Varaždina Majci Božjoj BistričkojVARAŽDIN - MARIJA BISTRICA, 1. - 3. 7. 2017.
328. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj održat će se od 1. do 3. srpnja ove godine. Hodočašće, već tradicionalno, okuplja mnogobrojne vjernike iz župa grada Varaždina i okolice, a svake godine pridružuje se sve veći broj ostalih župa Varaždinske biskupije. Organizator ovogodišnjeg hodočašća je župa svetog Nikole iz Varaždina, a tradicionalno će ga predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak koji će, uz ostala liturgijska slavlja i pobožnosti, predvoditi i središnje zavjetno euharistijsko slavlje u nedjelju 2. srpnja u 11.00 sati na prostoru crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom u svetištu Majke Božje Bistričke.
 
Više stotina varaždinskih hodočasnika pješaka uputit će se prema Mariji Bistrici nakon Službe Riječi i blagoslova hodočasnika u varaždinskoj katedrali u subotu u 3.00 sata ujutro. Nakon prolaska pored tradicionalnih zaustavnih točaka, u 14.00 sati hodočasnici će se okupiti i sabrati na Vinskom Vrhu odakle će krenuti ulazna procesija u svetište Majke Božje Bistričke. U 19.00 sati bit će služena hodočasnička sveta misa na otvorenom, a u 21.00 sat počet će procesija sa svijećama “Put svjetla” na Kalvariji.
 
U nedjelju ujutro hodočasnicima pješacima pridružit će se mnogobrojni vjernici koji će stići automobilima, vlakovima i autobusima. Križni put na kalvariji počet će u 9.00 sati, dok će u 11.00 sati biskup predvoditi središnje zavjetno euharistijsko slavlje. U 14.00 sati u bazilici Majke božje Bistričke bit će euharistijsko klanjanje, a oproštajna procesija u bazilici bit će u 15.00 sati.

Sveta misa zahvalnica za 328. zavjetno hodočašće, a ujedno i početak obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije, bit će služena u ponedjeljak 3. srpnja u varaždinskoj katedrali u 19.00 sati.
 
Za hodočasnike koji neće ići pješice organiziran je prijevoz autobusom. Polazak je u nedjelju 2. srpnja u 6.00 sati. Povratna karta stoji 40 kuna, a potrebno ju je kupiti do petka 30. lipnja na autobusnom kolodvoru u Varaždinu. Jednako vrijedi i za hodočasnike pješake koji se žele autobusom vratiti kući.