Od:
Do:

400 godina kapele sv. Benedikta u Svibovcu Podravskom

SVIBOVEC PODRAVSKI, 14. 7. 2019.


Župa svetog Mihaela arkanđela u Sračincu 14. srpnja će proslaviti jubilej – 400 godina postojanja kapele posvećene svetom Benediktu u Svibovcu Podravskom. Kapela je smiještena u samom srcu mjesta koje je, prema arheološkim nalazima, nekada imalo dvije još i starije crkvice posvećene Presvetom Trojstvu i Duhu Svetome. Ova je pak kapela, smještena uz samo groblje, sagrađena 1619. godine. Posebnost ove kapele jest što je izgrađena u trolisnom obliku, što nije pretjerano karakteristično za kontinentalnu Hrvatsku, već je češće obilježje sakralnih građevina u Dalmaciji i na samom jugu Hrvatske.

Sveti Benedikt suzaštitnik je Župe Sračinec, a zaštitnik je još dvije župe u Varaždinskoj biskupiji, u Donjim Mostima i Kloštru Podravskom. Pokazatelj je to koliko naš kraj ima duboke europske korijene, budući da se sveti Benedikt smatra ocem zapadnog redovništva te zaštitnikom Europe. Rođen u današnjoj Italiji oko 480. godine krenuo je kao mladić svjetovnim putem, da bi ubrzo nakon toga svoj život posvetio Bogu i vođen Duhom Svetim činio velika djela.

Na proslavi Benediktova, u nedjelju 14. srpnja, svečano misno slavlje u 10 sati predslaviti će naš mjesni biskup Josip Mrzljak.