Od:
Do:

Dani ludbreške Svete nedjelje uz bogat duhovni program za hodočasnike

LUDBREG, 18. 8. - 1. 9. 2019.
Program ovogodišnjeg hodočašća “Dani ludbreške Svete nedjelje” započeo je u nedjelju 18. kolovoza u Svetištu Predragocjene Krvi Isusove spomenom na sve pale domoljube u II. svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu.

Program se u Ludbregu nastavlja u subotu 24. kolovoza 7. Hodočasničkim danom mladih Varaždinske biskupije u Svetište Predragocjene Krvi Kristove uz prigodni program te Festival duhovnih pjesama “Duga” Ludbreg 2019.

U nedjelju 25. kolovoza bit će hodočašće bolesnika, osoba s invaliditetom, karitativnih djelatnika i medicinskog osoblja, djelatnika Crvenog križa Ludbreg i Varaždinske biskupije. U 7 sati bit će sveta misa, a u 10 sati kreće procesija hodočasnika od župne crkve prema Zavjetnoj kapeli uz križni put nakon čega će biti slavljena hodočasnička sveta misa uz mogućnost podjele sakramenta bolesničkog pomazanja. Navečer, od 18 sati, pjevat će se pohvale svetoj Krvi, uz svetu misu i nastupe pjevačkih zborova.

U ponedjeljak i utorak, 26. i 27. kolovoza, od 19 sati će u župnoj crkvi biti euharistijsko klanjanje te sveta misa, a u srijedu 28. kolovoza u 19.30 sati, također u župnoj crkvi, bit će održan koncert Mješovitog župnog zbora Presvetoga Trojstva.

U četvrtak 29. kolovoza slijedi tradicionalno hodočašće ministranata, vjeroučenika i vjeroučitelja naše biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata. U 19.30 sati u atriju Staroga grada, mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije, predvodit će svetu misu, a nakon nje voditi i procesiju s relikvijom Krvi Kristove u župnu crkvu gdje će se pjevati pohvale Svetoj Krvi, Litanije i Večernja. U 21 sat molit će se Getsemanska ura.

U petak 30. kolovoza bit će održano zavjetno hodočašće susjednih župa. Nakon tri jutarnje mise; u 7 sati (Župa Martijanec), u 8 (Župa Sv. Đurđ) i u 9 (Župa Veliki Bukovec), u 10.30 sati će krenuti procesija od župne crkve prema zavjetnoj kapeli u sklopu Hodočašća hrvatske policije te župa Vinica, Rasinja i Zrinski Topolovec. Hodočašće i svetu misu predvodit će mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij. Navečer od 19 sati u župnoj crkvi će se pjevati Pohvale Svetoj Krvi, Litanije i Večernja, uz misno slavlje koje će predvoditi fra Ante Marić, OFM, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Od 21 do 23 sata bit će u župnoj crkvi molitveno bdjenje mladih.

Na Svetu subotu, 31. kolovoza, u Ludbreg će tradicionalno hodočastiti brojni vjernici iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne Slovenije i Mađarske. U 6 i 7 sati izjutra slavit će se svete mise u župnoj crkvi, dok će u 9 sati u zavjetnoj kapeli svetu misu na slovenskom i mađarskom jeziku predvoditi vlč. Zoran Car i vlč. Ištvan Marton. Od 10.45 sati formirat će se procesija hodočasnika i svećenika koja će ići od župne crkve prema zavjetnoj kapeli. Svetu misu ondje će predvoditi mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački uz suslavlje mons. Josipa Mrzljaka, apostolskog administratora Varaždinske biskupije. Za vrijeme svete mise bit će mogućnost ispovijedi u prostoru svetišta.

Poslijepodnevni program u prošteništu sastojat će se od klanjanja Presvetom Sakramentu u zavjetnoj kapeli za duhovna zvanja u našem narodu i za ozdravljenje hrvatskih obitelji. U 15 sati kreće Križni put, a potom blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom uzduž glavne staze. Od 17 do 18 sati u župnoj crkvi će se pjevati Zlatna krunica, a duhovna razmatranja vode Misionari Krvi Kristove. U 19 sati pjevat će se Pohvale Svetoj Krvi, litanije, večernja, a svetu misu će predvoditi također oci Misionari Krvi Kristove.

Glavni hodočasnički dan tradicionalno će biti na samu Svetu nedjelju, 1. rujna. U 6 i 7 sati slavit će se jutarnje svete mise u župnoj crkvi, a od 9 sati u svetištu započinje duhovni program za hodočasnike. U 9.45 sati će krenuti procesija hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele. Procesiju i hodočasničku svetu misu predslavit će mons. Đuro Hranić, đakovačko - osječki nadbiskup, uz sudjelovanje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka, te drugih biskupa i svećenika. Vrijedi istaknuti kako će svečanost uživo prenositi Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Ludbreg.

Poslijepodnevni program u prošteništu započet će klanjanjem Presvetom Sakramentu u zavjetnoj kapeli koje će predvoditi bogoslovi Varaždinske biskupije. Molit će se za ranjene i poginule branitelje te za očuvanje vjernosti i moralnosti u hrvatskim katoličkim obiteljima. U 15 sati slijedi Križni put, a potom i blagoslov hodočasnika s Presvetim Sakramentom uzduž glavne staze. Od 17 sati u župnoj će se crkvi moliti krunica Božanskog Milosrđa, a prije svečane mise zahvalnice uz blagoslov hodočasnika u župnoj crkvi u 19 sati pjevat će se Pohvale Svetoj Krvi, litanije i Večernja.

“Dani ludbreške Svete nedjelje” jedna je od najvećih vjerskih manifestacija u Hrvatskoj. Temelji na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom Pape Leona X. još 1513. godine. Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a relikvija se i danas čuva i može se razgledati.

PDF CJELOKUPNOG PROGRAMA "SVETE NEDJELJE" U LUDBREGU 2019