Od:
Do:

Na Veliki četvrtak biskup Josip Mrzljak predslavi Misu posvete ulja i Misu večere Gospodnje

VARAŽDIN, 18. 4. 2019.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak će na Veliki četvrtak, 18. travnja, u 10 sati u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvoditi Misu posvete ulja u zajedništvu sa svećenicima Varaždinske biskupije. Biskup Josip će istoga dana, u 18 sati, predvoditi i Misu Večere Gospodnje.

Tim će se liturgijskim slavljima na otajstven način proslaviti i obnoviti ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda, čime će i službeno započeti Vazmeno trodnevlje. Misu posvete ulja biskup će slaviti u zajedništvu s velikim brojem svećenika Varaždinske biskupije koji će tom prilikom obnoviti svoja svećenička obećanja dana na ređenju. Na toj misi blagoslivlja se ulje koje će se koristiti u sakramentima krštenja, bolesničkog pomazanja i krizme.

Zanimljivost Mise Večere Gospodnje je pranje nogu, slikovita gesta kojom svećenik ponavlja ono što je Isus učinio svojim učenicima na Posljednjoj večeri, kada im je služenje drugima predstavio kao obilježje svoje vlasti. Biskup Mrzljak će simbolično tradicionalno oprati noge dvanaestorici angažiranih vjernika laika.