Od:
Do:

Premijera dokumentarnog filma “Varaždinska biskupija” u Hrvatskom narodnom kazalištu

VARAŽDIN, 2. 12. 2017.
U subotu 2. prosinca u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održat će se svečana promocija filma „Varaždinska biskupija“. Film o Varaždinskoj biskupiji, čiji je redatelj Jakov Sedlar, a autor teksta Hrvoje Hitrec, jedan je u nizu događaja i programa posvećenih obilježavanju 20. obljetnice osnutka Varaždinske biskupije.

Riječ je o dugometražnom dokumentarnom uratku u kojemu se na informativan način govori o Varaždinskoj biskupiji, s prikazom povijesti njezina nastanka, ali i vjerskih i kulturnih posebnosti i znamenitosti, kao i prirodnih ljepota područja na kojima se prostire.

U filmu su, između ostaloga, prikazani povijesni momenti poput materijala o uspostavljanju Varaždinske biskupije, o čemu govore prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej i kardinal Franjo Kuharić, zatim proslava 600. obljetnice čuda u Ludbregu kada je kao Papin izaslanik stigao kardinal Jozef Tomko, kao i ustoličenje mons. Josipa Mrzljaka, na kojemu je, uz novoga biskupa, govornik bio i kardinal Josip Bozanić. Posebni dio filma odnosi se na sjećanja biskupa Mrzljaka o kardinalu Stepincu, bratu njegove bake te njegovu krizmanom kumu s kojim je bio posebno vezan.

Pretpremijera ovog filma održana je početkom listopada u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu sredinom listopada.