Od:
Do:

Simpozij o vlč. Vilimu Cecelji u Svetom Iliji

Simpozij o vlč. Vilimu Cecelji u Svetom IlijiSVETI ILIJA, 3. 7. 2019.
Simpozij povodom 110. godišnjice rođenja i 30. godišnjice smrti vlč. Vilima Cecelje održat će se 3. srpnja u Svetom Iliji. Organizira ga Organizacijski odbor za promoviranje života i djela vlč. Vilima Cecelje.

O životu i djelovanju vlč. Vilima Cecelje danas se u Hrvatskoj vrlo malo zna, ali organizatori ističu kako se u hrvatskom iseljeništvu ime vlč. Vilima Cecelje spominje se s poštovanjem i zahvalnošću te povezuje uz mnoge osobne sudbine i uspomene. Od odlaska iz domovine 1944. pa sve do svoje smrti 1989. godine, služio je braći ljudima, a ponajprije Hrvatima, sunarodnjacima koji su se zbog II. svjetskog rata morali iseliti iz domovine.

Simpozij započinje u 16.30 sati molitvom na groblju u Svetom Iliji koju će predvoditi župnik preč. Izidor Ferek, a moderatori simpozija u pastoralnom centru bit će prof. Jasenka Vidić i vlč. Marko Zadravec.

U sklopu simpozija održat će se sljedeća predavanja: mons. Zvonimir Sekelj Mozaik sjećanja na vlč. V. Cecelju; novinar i diplomat Stjepan Šulek Duša emigracije vlč. V. Cecelja i Uspomene iz Beča na vlč. Cecelju; mag. Dragan Jurić MBSc Vlč. V. Cecelja i komemoracije na Bleiburškom polju u očima komunističkih vlasti u Jugoslaviji; doc. dr. sc. Dubravka Petrović Štefanac Vlč. V. Cecelja iz perspektive socijalnog nauka Crkve; prof. dr. sc. Mijo Korade Vlč. V. Cecelja i Glasnik srca Isusova i Marijina; doc. dr. sc. Vlatka Vukelić Cecelja i Stepinac – ljudi u miru i ratu.

Simpozij završava slavljenjem svete mise u župnoj crkvi Sv. Ilije proroka koju će predslaviti biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak. Nakon svete mise u Pastoralnom centru Vilim Cecelja otvara se izložba učenika OŠ V. Nazora iz Svetog Ilije.