Od:
Do:

Adventsko-božićna duhovna obnova članova Hrvatske zajednice bračnih susreta Varaždinske biskupije

Adventsko-božićna duhovna obnova članova Hrvatske zajednice bračnih susreta Varaždinske biskupije
VARAŽDIN, 10. 12. 2016. 
Adventsko-božićna duhovna obnova bračnih parova i svećenika, članova Hrvatske zajednice bračnih susreta Varaždinske biskupije, održana je u subotu 10. prosinca u Varaždinu. Oko sedamdesetak  bračnih parova i trojica svećenika iz Varaždinske biskupije okupili su se kako bi uoči najradosnijeg blagdana Božića na "vikendaški" način obnovili sebe, a osobito svoj brak i sakrament svetog reda.

Članovi Zajednice ovogodišnju obnovu započeli su radosnom adventskom pjesmom "Padaj s neba". Sve prisutne parove i svećenike srdačno su pozdravili preč. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog centra Varaždinske biskupije, te koordinatori Sjeverne regije HZBS-a Katica i Đuro Jambrušić.

Tema duhovne obnove bila je "Iščekivanje i bliskost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti", a vodili su je preč. Koprek i bračni par Mirjana i Krešimir Vukina iz Novog Sela Rok iz Međimurja.

Iščekivanje Božića u vjernicima uvijek izaziva radost, veselje i ima pozitivan predznak. No, život donosi radosne, ali i osjećaje s negativnim predznakom, poput osjećaja straha i tjeskobe, s kojima se čovjek teško nosi. Čovjek čezne za bliskošću druge osobe, a osobito za bliskošću s Bogom. Bog čovjeka želi učiniti dionikom života, zato je odlučio sam postati čovjekom i pokazati mu što je prava ljubav. U času vjenčanja muž i žena obećali su jedno drugome ljubav i vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti. U bračnom, ali i obiteljskom životu često su na kušnji ljubav, vjera i nada.

Bračni parovi, potaknuti temom, iznosili su iskustva o lijepim ili manje lijepim situacijama u životu koje su rezultirale posebnom bliskošću s bračnim drugom ili nekom drugom osobom.

Nakon dvosatne obnove bračni parovi uputili su se u katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje su mnogi pristupili sakramentu pomirenja. Svetu misu predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a koncelebriralo je nekoliko svećenika aktivnih u Zajednici bračnih susreta. Godišnja adventsko-božićna obnova završila je zajedničkim druženjem i domjenkom u Svećeničkom domu Varaždinske biskupije.
 
Aleksandra Lukavečki