Od:
Do:

Adventsko-božićna duhovna obnova svećenika Varaždinske biskupije

Adventsko-božićna duhovna obnova svećenika Varaždinske biskupije
VARAŽDIN, 5. 12. 2016.

Mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije, posvećen adventsko-božićnoj duhovnoj obnovi, održan je u ponedjeljak 5. prosinca u Varaždinu.
 
U dvorani Biskupskog ordinarijata izlagao je gost susreta p. Stjepan Fridl, isusovac, i urednik Radio Marije. Uvodno je istaknuo kako čovjek traži Boga te je temeljno raspoloženje vremena došašća, kao i liturgijskih čitanja, izražavanje čežnje i potrage za Bogom. Duhovnost došašća dijeli se na tri raspoloženja, a to su želja/čežnja, molitva i radost, s kojima se susrećemo kroz proroka Izaiju, sv. Ivana Krstitelja i Blaženu Djevicu Mariju, a njima je predavač pridodao i primjer života sv. Pavla kojem je susret s Isusom ostavio trajan pečat u životu. Uz ostalo, utješna je poruka Božića da uvijek iznova možemo zadobiti svoje dostojanstvo, ali to zahtijeva ustrajan rad u duhovnom životu kojim se napreduje u dobru, rekao je predavač.
 
Na susretu su iznesene i aktualnosti iz života mjesne Crkve. Zdrug katoličkih skauta Varaždinske biskupije najavio je dolazak beltehemskog Svjetla mira u nedjelju 11. prosinca u varaždinsku katedralu i potom u sve župe biskupije, Biskupijski Caritas obrazložio je način i proceduru doniranja voća župama te ih je pozvao na međusobnu suradnju u distribuciji, potaknuto je oglašavanje duhovnih obnova skupina vjernika i vikenda posta, molitve i šutnje za zainteresirane vjernike koji se priređuju za one koji "u vjeri žele više" u biskupijskom Duhovnom centru na Veternici, dok je Ured za pastoral mladih potaknuo dekanatske susrete mladih kao pripravu za SHKM u Vukovaru i sudjelovanje u katoličkoj malonogometnoj ligi.
 
Duhovna obnova zaključena je misnim slavljem koje je u katedrali Uznesenja BDM predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. U propovijedi je biskup naglasio kako je i samim svećenicima potrebna duhovna obnova i Božje milosrđe kako bi mogli duhovno obnavljati druge. Pritom je istaknuo važnost sakramenta pomirenja u kojem svećenik prema drugome čovjeku pruža Božje milosrđe i u tom činu može pokazati pravo Božje lice prema osobi koja iznosi svoje najdublje grijehe i slabosti. Kazao je kako danas neki smatraju da nešto nije grijeh ili da nije bitan grijeh, pa je pozvao svećenike, da kao propovjednici i ispovjednici, ali i kao duhovni učitelji, svojim vjernicima objasne što je grijeh, koje su temeljne istine vjere, te na koji način djeluje Božje milosrđe. Naglasio je važnost poučavanja jer je sve više prisutno i određeno neznanje i nepoučenost kršćanskih vjernika koje je potrebno odriješiti od grijeha kako bi svi mogli obnovljeni biti spremni za proslavu i ovogodišnjeg Božića.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan