Od:
Do:

Akcije u župi Vidovec i drugim župama za potrebe Caritasa Varaždinske biskupije

Akcije u župi Vidovec i drugim župama za potrebe Caritasa Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 31. 10. 2015. 

Caritas župe Vidovec u suradnji s Caritasom Varaždinske biskupije potkraj listopada proveo je veliku akciju prikupljanja plodova zemlje koja se u toj župi već niz godina priređuje s iznimno velikim odazivom župljana i svih ljudi dobre volje.

Listopadsko prikupljanje hrane u župi Vidovec, kada se prikupi više tona jesenskih plodova, najveće je jednokratno prikupljanje darovane hrane u nekoj od župa Varaždinske biskupije. Župa Vidovec kod Varaždina poznata je po velikom broju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koje se bave intenzivnim ratarstvom. Župljani jedanaest naselja od jutarnjih su sati i ove godine iznosili pred svoje kuće jesensko povrće i voće u vrećama, koje su s traktorima s prikolicama sabirali volonteri i suradnici župnog Caritasa. U toj akciji sudjelovao je velik broj župljana odričući se dijela vlastitog uroda s plodnih njiva i vrtova kako bi ga podijelili s drugima. U akciji je prikupljeno više od 25 tona povrća i voća. Kako je to kraj intenzivnog ratarstva, darivatelji su za potrebe onih koji oskudijevaju odvojili kupus, krumpir, luk, ciklu, papriku, salatu, jabuke i druge jesenske plodove. Iz traktorskih prikolica sve je pretovareno u kamione koji su pomoć odvezli u Varaždin za potrebe Biskupijskog Caritasa, ponajviše za Caritasovu pučku kuhinju koja svakodnevno priprema više od 300 toplih obroka.

Budući da biskupijski Caritasi u Hrvatskoj međusobno surađuju i razmjenjuju dobra, dio je odvezen za potrebe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Caritasa Sisačke biskupije, te za samostan karmelićanki u Mariji Bistrici. Ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije mr. Ante Šola zahvalio je svim volonterima u Caritasu župe Vidovec i župniku vlč. Dragutinu Bogadiju na još jednoj uspješno organiziranoj akciji. Svakako je riječ o jednom od najaktivnijih župnih Caritasa u biskupiji, a njihova jednokratna akcija prikupljanja jesenskih plodova zasigurno je najveća u Hrvatskoj.

Biskupijski Caritas ujedno zahvaljuje svim ostalim župama i župnim Caritasima koji su se proteklih tjedana i mjeseci, provodeći svoje redovite karitativne aktivnosti, uključili u prikupljanje pomoći za Biskupijski Caritas, odnosno za potrebe Caritasove kuhinje. Značajnu pomoć darovale su župne zajednice iz Goričana, Svete Marije, Svetog Martina na Muri, Pitomače, Jalžabeta, Nedelišća, Belice, Ludbrega, Petrijanca, Gole, župe sv. Nikole iz Koprivnice i još 30-tak župa. Također, zahvaljujući angažmanu vjeroučitelja i u nekim školama provedene su akcije prikupljanja namirnica. Želja je Biskupijskog Caritasa potaknuti što veći broj župa na ostvarenje sličnih akcija jer i najmanji dar kada se umnoži kroz slogu i zajedništvo može pomoći onima koji oskudijevaju.

Među značajnijim darivateljima i ove su godine bili OPG Bajs iz Imbriovca i druga obiteljska poljoprivredna gospodarstva, tvrtke Vindija, Vagros i Voće, ribarnica Bepo, mesnice Novak i Novotni iz Varaždina, proizvođači tjestenina Ragusa i Marodi, te Špar i Inter-špar koji svakodnevno daruju kruh i pecivo u godišnjoj vrijednosti od 200.000 kuna, Varaždinska županija i Grad Varaždin, kao i mnogobrojni drugi donatori, među kojima i oni koji žele ostati anonimni. U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Biskupijski Caritas primio je deset tona jabuka, a postoji mogućnost i dobivanja donacije mandarina. U Caritasovoj kuhinji trenutačno su najveće potrebe za mesom i mesnim prerađevinama, budući da se ove namirnice svakoga dana nalaze u sastavu toplog obroka.

Sveukupno Biskupijski Caritas od donatora prikupi tijekom godine prehrambene namirnice u vrijednosti od dva do 2.5 milijuna kuna.

Zahvaljujući darivateljima Biskupijskog Caritasa, trenutačno se pomaže deset studenata iz siromašnijih obitelji, koji primaju stipendiju u iznosu od 1.000 kn mjesečno. U suradnji Biskupijskog Caritasa i vlč. Ivana Raka te uz pomoć donatora omogućen je boravak i smještaj jedne petogodišnje djevojčice koja ima poteškoće govora u vrtiću SUVAG-a u Zagrebu. Donacija je vrijedna 22.000 kn te se očekuje da će se djevojčica nakon odgovarajuće rehabilitacije uključiti u redovan školski program.

Za sve volontere i voditelje župnih Caritasa i uoči ovogodišnjih adventsko-božićnih blagdana bit će priređena godišnja duhovna obnova koja će se održati u subotu 14. studenoga. Misno slavlje u 9 sati u katedrali će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a potom će izlaganje o temi "Djela dobrotvornosti kao pravo i obveza svih vjernika prema Zakoniku kanonskog prava Katoličke Crkve" održati vlč. mr. sc. Ivan Rak.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan