Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak na svetkovinu svetih Petra i Pavla u Peterancu

Biskup Josip Mrzljak na svetkovinu svetih Petra i Pavla u PeterancuPETERANEC, 29. 6. 2017.
U četvrtak 29. lipnja, na svetkovinu svetih Petra i Pavla, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je svečano misno slavlje u Peterancu, u crkvi posvećenoj upravo ovoj dvojici apostolskih prvaka.

U ovom malenom podravskom mjestu bilo je na ovogodišnje “Petrovo” doista posebno, tim više što je proštenje vezano uz dan općine i istoimene župe svojim dolaskom uveličao mons. Josip Mrzljak. Uz biskupa, euharistiju su slavili mons. Leonard Markač, dekan Koprivničkog dekanata, zatim domaći župnik vlč. Ozren Bizek, ujedno i kapelan Policijske kapelanije “Svetog Marka Križevčanina” PU Koprivničko-križevačke, vlč. Ivica Horvat, župnik župe Svih svetih u Beletincu, ujedno kapelan Policijske i vojne kapelanije “Sveti Juraj mučenik” PU varaždinske te ostali svećenici iz Koprivničkog dekanata.

Blagdan apostolskih prvaka mještanima je na početku misnog slavlja od srca čestitao biskup Josip Mrzljak. Svi zajedno slavimo blagdan onog koji stoji u temelju ove zajednice koju zovemo Crkva, poručio je biskup. U svojoj je propovijedi mons. Josip Mrzljak podsjetio kako sveti Petar i danas živi u Crkvi po svojim nasljednicima.

- Petar je imao svoj put, kao i ostali apostoli. Isus mu je rekao: “Pođi za mnom”. Pavao je na drugačiji način doživio svoj poziv i obraćenje. Različiti su bili njihovi putevi. Zapisano je čak u Svetom Pismu kako je Pavao prigovarao Petru, imali su ponekad nesuglasice. No, isto tako, među njima je postojalo i neraskidivo zajedništvo. Onda kada je pitanje ljubavi prema Isusu, prihvaćanje Njegovog nauka - tada su oni zajedno. U nekim drugim sporednim stvarima, može biti nesuglasica, ali kada su u pitanju važne, vrijedne i svete stvari, oni su zajedno. Danas se ljudi također često ne razumiju te se ne mogu dogovoriti u nekim bitnim stvarima. Bez obzira na to što smo različiti ljudi, što imamo različita mišljenja, trebalo bi doći do konsenzusa, odnosno do zajedničkog mišljenja o bitnim stvarima. Možemo imati različita mišljenja, ali ujedinjuje nas svetost života i obitelji. Jer gdje se rađa život? U obitelji, u zajedništvu muškarca i žene, ne u nekoj drugoj zajednici. Nije li to nešto u čemu moramo pronaći upravo to zajedništvo? Petar i Pavao našli su to zajedništvo u Crkvi kao zajednici vjernika - Jednoj, Svetoj, Katoličkoj i Apostolskoj Crkvi. Danas smo mi ovdje kao jedna zajednica. Različiti smo ljudi, iz različitih nacija, različite boje kože, nacionalnosti, jezika, ali Duh Sveti nas ujedinjuje u zajedništvu. Toga su bili svjesni i Petar i Pavao, kao i svi drugi apostoli, te su bili svjesni i kako treba čuvati to zajedništvo i jedinstvo. Ta Jedna, Sveta, Katolička i Apostolska Crkva održava se već 2000 godina. To je zadaća Crkve - da svjedoči poput Petra i Pavla u onom vremenu u kojem živi - kazao je otac biskup.

Govoreći o poruci našem vremenu i čovjeku 21. stoljeća, varaždinski biskup je kazao kako današnji čovjek ima različite odgovore na poziv koji je Isus uputio Petru i Pavlu, kao i drugim apostolima.

- Različiti su pozivi, ali i odazivi. Mi koji smo ovdje sigurno smo osjetili taj poziv da budemo zajedno s drugim vjernicima. Želimo biti zajedno kao i Isusovi učenici. Crkva je zajedništvo, a vjera nije stvar samo pojedinca. Netko će reći da “može i kod kuće moliti, bez da ide u crkvu”. Tada to više nije prava kršćanska vjera, već individualna vjera, koja po savjesti može biti dobra, ali pozvani smo biti zajedno - napomenuo je biskup Mrzljak.

Podsjetio je biskup kako su i Petar i Pavao završili svoj zemaljski život mučeničkom smrću - Petar na križu naopako jer je rekao da nije dostojan da umre kao Isus, a Pavlu su odrubili glavu.

- Put koji im je Isus obećao nije bio lagan. To isto govori i nama: “Ako netko hoće za mnom, mora svaki dan uzeti svoj križ”. Ići za Isusom znači uzeti križ života, ali znajmo da kada ga nosimo - nismo sami. Nisu s nama samo naše ljudske snage, potrebni su nam Božja pomoć i snaga. Potreban nam je i zagovor onih koji su išli prije nas, koji su izdržali na tom putu noseći križ vlastitog života. Od većine nas neće se tražiti takvo svjedočanstvo kao od Petra i Pavla da položimo svoje živote, ali često nošenje križa nije lako, no ono ide prema pravome cilju. Zato je važno biti ojačan primjerom i zagovorom svetih apostola Petra i Pavla - poručio je, između ostaloga, na svetoj misi u Peterancu biskup Mrzljak.

Sveti Petar i Pavao zaštitnici su čak četiriju župa Varaždinske biskupije (Cvetlin, Mačkovec, Peteranec, Petrijanec), a njihov se život i nadasve mučenička smrt slave po cijelom svijetu. U prvom progonstvu kršćana, za vladavine cara Nerona, ubijeni su u carskom Rimu, zato jer su vjerovali i svjedočili u ime Isusa Krista. Petar je razapet na vatikanskom brežuljku 64. godine, a tri godine poslije Pavlu su odsjekli glavu.

 
Goran Damjanić