Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak predvodio pobožnost križnoga puta u romskoj zajednici u Strmcu Podravskom

Biskup Josip Mrzljak predvodio pobožnost križnoga puta u romskoj zajednici u Strmcu PodravskomSTRMEC PODRAVSKI, 11. 3. 2018.
Pod molitvenim geslom “Po svojem si svetom križu otkupio svijet” na četvrtu je korizmenu nedjelju, 11. ožujka, u znak solidarnosti s braćom Romima, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio pobožnost križnoga puta u romskoj zajednici u Strmcu Podravskom.

Križni je put, uz brojne mještane, a posebice one najmlađe, okupio i svećenike Varaždinske biskupije. Tako su ovom velikom događaju za najveću romsku zajednicu u Varaždinskoj županiji, uz mons. Mrzljaka, nazočili predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Mario Kopjar koji je ujedno darovao križ za procesiju, zatim domaći župnik Ivan Sakač, fra Vjekoslav Kocijan iz Franjevačkog samostana u Varaždinu, povjerenik za pastoral Roma u Varaždinskoj biskupiji Damir Slamek, biskupov tajnik Nikola Tomašević i đakon Marko Domiter. Bila je ondje i sestra Karolina Miljak, tajnica Hrvatske biskupske konferencije za pastoral Roma te vjeroučitelji i učitelji s područja Varaždinske i Međimurske županije koji svakodnevno rade s djecom romske nacionalnosti.

- Isus Krist je nosio taj križ na kojem je umro, ali nakon toga je uskrsnuo, a u ovom korizmenom vremenu se pripremamo za proslavu blagdana Isusova uskrsnuća, Njegova života. Ali prije toga morao je podnijeti tešku smrt na križu. Taj križni put se događa i danas. Mi svi idemo kroz svoj život noseći svatko svoj križ. Možemo Isusu olakšati taj križ onda kada smo dobri, ako ne griješimo i poštujemo druge, ako smo zajedno. To želimo pokazati i ovom pobožnošću, jer Isusov križni put je i naš križni put. Kroz život nas prate teškoće, bolesti i nevolje te naposljetku završavamo smrću. No, znamo da smrt nije ono zadnje, to nije završetak. Vjerujemo da čovjek poslije smrti ulazi u život, a križni put nas uči kako treba proći kroz ovaj naš život - kazao je tijekom molitve i pobožnosti križnoga puta u romskoj zajednici biskup Josip Mrzljak.

Organizator križnog puta bilo je Povjerenstvo za pastoral Roma Varaždinske biskupije, a posebno vrijedi istaknuti trud i zalaganje tajnice Povjerenstva te vjeroučiteljice u Osnovnoj školi Petrijanec Kristine Čačić. Za romsko naselje, koje je administrativno podijeljeno među dvije općine, Cestice i Petrijanca, a spada pod Župu svetih Petra i Pavla u Petrijancu, ovo je bio više nego velik događaj. Dolazak duhovnog pastira Varaždinske biskupije značio je mnogo za ovu brojnu i specifičnu zajednicu. Molio se i pjevalo, a dječja zaigranost, bezbrižnost i toplina bili su uočljivi na svakom koraku. Križ su tijekom procesije nosili, uime romske zajednice, Željko Oršoš, učenik osmog razreda i kandidat za primanje sakramenta svete potvrde te Josip Levanić, član župne zajednice iz Strmca Podravskog.
 
Goran Damjanić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika