Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak slavio svetu misu s mladima uz završetak 6. ljetnog kampa u Ferdinandovcu

Biskup Josip Mrzljak slavio svetu misu s mladima uz završetak 6. ljetnog kampa u FerdinandovcuFERDINANDOVAC, 5. - 8. 7. 2018.
Proteklog je tjedna od četvrtka do nedjelje, 5. do 8. srpnja, u Ferdinandovcu održano sada već tradicionalno, ove godine šesto po redu, taborovanje katoličke djece Varaždinske biskupije.

Pod geslom: „Josipe, ne boj se...“ (Mt 1, 20) četverodnevno taborovanje osnovnoškolske i srednjoškolske djece organizirali su Župa svetog Ferdinanda kralja iz Ferdinandovca, na čelu sa župnikom Daroslavom Benjakom, i Bratovština sv. Ferdinanda, na čelu s vjeroučiteljem Robertom Ščukom.

U nedjelju 8. srpnja u jutarnjim satima mladima se pridružio i varaždinski biskup Josip Mrzljak te u župnoj crkvi sv. Ferdinanda Kralja predvodio svetu misu.

U homiliji, ponajprije mladima, biskup je spomenuo kako odlomci Svetoga pisma nisu samo dio povijesti, odnosno nešto što se jednom dogodilo, već nešto što se događa i dan danas. Zato po riječima Svetog pisma nastojimo živjeti, ali te riječi traže našu vjeru, kazao je biskup Mrzljak.

Ponekad pomislimo kako je bilo lako vjerovati u Isusovo vrijeme, kada su ljudi sve to svojim očima vidjeli. No, upravo odlomak današnjeg evanđelja govori nam suprotno, kao da im je bilo teže povjerovati nego nama danas. Znamo kako je bilo teško vjerovati Mariji kada ju je pohodio anđeo Gabrijel. No, kada je bila svjesna da je to od Boga, pristala je. Ili pak Josip, koji je imao mnoge sumnje, ali bio je također svjestan da je to od Boga i prihvatio je takav život na koji je bio pozvan. Isus, u svom mjestu gdje je odrastao, također je činio znamenja, no nisu ga prihvatili niti željeli povjerovati da je Sin Božji. Mi danas, 2000 godina od tih događaja, želimo učvrstiti svoju vjeru na temelju vjere onih koji su prihvatili i povjerovali. Vjeru treba neprestano graditi, utvrđivati i biti zajedno kao što smo mi zajedno nedjeljom. Također, na poseban način želimo i ovakvim susretima, kao što je ovo vaše taborovanje, biti u zajedništvu. Božji narod ne poznaje zemaljske granice, već se prepoznaje po vjeri. To je Božje Kraljevstvo o kojem Isus govori. Crkva neprestano svjedoči do ono što je staro, je ujedno i novo, nešto čemu se ne mijenja vrijednost. Nama je povjereno Isusovo djelo. Isus koji želi biti prisutan u nama po Crkvi, želi da se čuva trajna vrijednost. No, da bismo išli za Isusom, potrebno je uzeti križ svoga života, sve napore i teškoće. Isusovi najbliži sumještani ga nisu prepoznali kao Božju Riječ na zemlji. A mi nakon 2000 godina želimo te iste riječi posadašnjiti kako bi nam danas nešto govorile - poručio je biskup Josip Mrzljak tijekom propovijedi na završnom euharistijskom slavlju ovogodišnjeg taborovanja u Ferdinandovcu.

Na kraju svete mise domaći župnik Dragoslav Benjak uputio je nekoliko riječi zahvale. Zahvalio je najprije dragome Bogu na prekrasna tri dana taborovanja. Zahvalio je mons. Josipu Mrzljaku što je predvodio misno slavlje, ali i što svake godine podržava i prati taborovanje. Zahvalio je animatorima, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli i sudjelovali da se taborovanje održi. Veliku zahvalu na kraju je uputio vjeroučitelju Robertu Ščuki koji je organizacijski i logistički podnio najveći teret taborovanja istaknuvši pritom velik ponos ovakvim vjeroučiteljima, dok je varaždinski biskup za uspomenu dobio majicu s temom taborovanja.

U lijepoj prirodi Podravine, u Đurđevačkom dekanatu, na samom istoku Varaždinske biskupije, kroz kateheze i misu, pjesmu i igru te boravak i suživot s prirodom, a pod budnim okom vjeroučitelja i duhovnika, djeca su imala prilike upoznati Boga, ali i jedni druge. Po broju prijavljene djece, ovo je bilo najveće taborovanje u Ferdinandovcu do sada. Okupilo se, naime, više od 100 mladih iz svih krajeva Varaždinske biskupije, a bilo je i učenika iz Bečke nadbiskupije (!), Porečke i Pulske biskupije, Požeške biskupije te Bjelovarsko-križevačke biskupije.
 
Goran Damjanić