Od:
Do:

Biskup Mrzljak svjedočio na petim Danima kršćanske uljudbe

Biskup Mrzljak svjedočio na petim Danima kršćanske uljudbe VELIKI KAPTOL, 22. 3. 2018.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak sudjelovao je na ovogodišnjim Danima kršćanske uljudbe koji su, pod geslom „Stepinac i Caritas“ započeli u četvrtak 22. ožujka u sisačkom Velikom Kaptolu u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije.

U večernjem dijelu prvog dana mons. Mrzljak, inače predsjednik Hrvatskog Caritasa, iznio je svoje svjedočanstvo o bl. Alojziju Stepincu s kojim je i rodbinski povezan te je govorio na temelju svojih sjećanja vezanih uz zajedničke susrete u Krašiću. Biskup Mrzljak je istaknuo kako je zajedno s blaženikom proživio vrijeme od 5. prosinca 1951. godine, pa skoro do njegove smrti 10. veljače 1960. godine.

- Kao dijete nisam mogao u potpunosti shvatiti težinu situacije u kojoj se Stepinac nalazio, nisam je mogao vidjeti kako je vidim danas, nju je nagoviještala tek prisutnost čuvara i 'milicijske' oružane pratnje koja ga je uvijek pratila u stopu, u običnim svakodnevnim šetnjama po Krašiću sa župnikom Vranekovićem. Posjete nije smio primati i bila mu je zabranjena komunikacija s vanjskim svijetom, ali uvijek se pronašao način kako da prošvercamo svakog tko je želio razgovarati s njime. Tamo sam i sâm često puta bio mali ilegalac švercajući pisma, a kako bi mu bila moguća komunikacija s klericima, časnim sestrama i nekim laicima. Tako danas imamo nekoliko tih knjiga pisama iz Krašića - rekao je biskup Mrzljak te dodao kako je druga njegova povezanost sa Stepincem to da mu je 1952. godine bio kum na krizmi.

- Imao sam tek 8 godina. Danas to možda izgleda malo čudno da sam krizman tako rano, ali upravo je Stepinac tada rekao župniku Vranekoviću: 'Župniče sva djeca koja idu u školu neka idu na krizmu. Trebat će im snaga Duha Svetoga u toj školi'. A ta je škola bila itekako zadojena komunističkim sustavom… Godine 1959. ja sam se odlučio za sjemenište. Moram reći da ni Stepinac ni župnik Vraneković nikada nisu ispitivali je l' bi netko išao u svećeništvo. Ali kad sam se odlučio, Stepinac je rekao: 'Ako se odlučiš za svećenika, budi dobar svećenik. Mogu vam reći da biti svećenik, na taj način možete najbolje koristiti i Crkvi i hrvatskom narodu'. Stepinac je bio jako svjestan koliko je svećenik važan u životu Crkve i naroda.

Na kraju biskup je rekao kako kao dijete Stepinca nije doživljavao kao sveca nego jednostavno kao „vujca Lojzeka“ no kako se uz jednu takvu osobu nauči što svetac jest. Stepinac nije ostao upamćen po jadanju na tešku situaciju ili žaljenju na nepravednu sudbinu nego po mirnoj kontemplaciji rano ujutro ili molitvi krunice navečer, po svetim misama i dijeljenju bombona djeci s kojom se uvijek rado susretao.

Inače, ovogodišnje, pete Dane kršćanske uljudbe  tradicionalno je otvorio sisački biskup Vlado Košić koji je upozorio kako se trenutno s više strana u naš život i društvo uvode mnoge neuljudnosti, a mi kao kršćani želimo se vratiti izvorima.

- Želimo vidjeti svjedoke Evanđelja koji su živjeli ponizno i skromno, koji su mnogo trpjeli, koji su davali smjer, kako je rekao sveti papa Ivan Pavao II. za našeg blaženog Alojzija Stepinca. Blaženi Alojzije i nama treba biti kompas koji prokazuje pravi put kako biti dobar čovjek, kako pomagati drugima kada im je teško, kako činiti dobro i brinuti se za siromahe. Caritas je to oduvijek činio, a znao je to i Alojzije Stepinac kada je kao nadbiskup već na početku službe osnovao zagrebački Caritas. Odatle i tema ovogodišnjih dana kršćanske uljudbe – rekao je biskup zahvalivši voditeljici Ureda Korneliji Marović na organizaciji.

Prvo predavanje ovogodišnjih dana održala je ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić. Ona je podsjetila kako je temeljna odrednica djelovanja Caritasa konkretno i praktično zauzimanje za čovjeka i one skupine ljudi koji su u potrebama i kojima je ugroženo ljudsko dostojanstvo.

- Siromašni i borba protiv siromaštva jedna je od ključnih zadaća Caritasa. Sukladno svojoj misiji, Caritas Sisačke biskupije među ključnim zadaćama i aktivnostima ima cilj pružanja pomoći građanima koji zbog trenutne životne situacije ili trajnih teškoća u podmirivanju i zadovoljavanju temeljnih životnih potreba nisu u stanju samostalno osigurati život dostojan ljudske osobe. Današnja situacija u društvu ukazuje na porast siromaštva i sve je širi krug osoba koje nisu u mogućnosti bez solidarne pomoći društva samostalno zadovoljiti svoje potrebe. Na poseban način pogođene su brojne obitelji, stare i nemoćne osobe, nezaposleni i osobe koje zbog narušenog zdravlja nisu u stanju konkurirati na tržištu rada. Naša je zadaća, svjedočiti, pomoći i progovoriti u ime svih onih koji trpe, koji nemaju minimum uvjeta za život dostojan čovjeka.

Radić je podsjetila kako je biskupijski Caritas osnovan odmah nakon ponovne uspostave biskupije, već u ožujku 2010. godine, a kako je u studenom sljedeće godine s radom započela i pučka kuhinja.

- U pučkoj kuhinji započelo se s pripremom 40 obroka dnevno i tek jednom zaposlenom kuharicom. Zbog loše ekonomske situacije s godinama broj korisnika pučke kuhinje se povećavao te danas imamo 165 korisnika za koje brinu tri kuharice i dvije osobe zaposlene preko javnog rada. Korisnici Caritasove pučke kuhinje su uglavnom Siščani, osobe slabijeg imovinskog stanja koji se nalaze na brizi Centra za socijalnu skrb, a po preporuci sisačkih župnika. Tu je i nekoliko obitelji s brojnom djecom čija primanja nisu dovoljna za osnovne životne potrebe. Hrana za naše korisnike je besplatna na čemu smo zahvalni Biskupiji i našim donatorima: Ravnateljstvu za robne zalihe i nadležnom ministarstvu, župljanima župa naše biskupije, školama, Gradu i Županiji, trgovačkim centrima, poduzećima, donatorima iz inozemstva i samozatajnim građanima. Vrijednost projekta pučke kuhinje godišnje iznosi oko 700 000 kuna godišnje“, ustvrdila je Radić te dodala kako biskupijski Caritas, nevezano uz pučku kuhinju, godišnje biskupijski Caritas izdvoji ukupno za pomaganje više od 2 500 000 kn.

Na kraju bogatu djelatnost Caritasa župe Križ predstavila je gđa Slavica Gavran Tadić, a nakon predavanja predstavljeni su i literarni i likovni radovi učenika osnovnih i srednji škola na ovu temu.

IZVOR: Sisačka biskupija