Od:
Do:

Biskup Mrzljak zaredio četvoricu novih svećenika: “Poslani ste činiti boljim svijet u kojem živimo”

Biskup Mrzljak zaredio četvoricu novih svećenika: “Poslani ste činiti boljim svijet u kojem živimo”VARAŽDIN, 16. 6. 2018.
U subotu 16. lipnja tijekom misnog slavlja u katedrali Uznesenja BDM mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, zaredio je četvoricu đakona za svećenike Varaždinske biskupije.

Za prezbitere su zaređeni Marko Domiter iz Župe Majke Božje Snježne Trnovec, Mišel Kovačević iz Župe svetog Mihaela arkanđela Miholjanec, Karlo Kruljac iz Župe svetog Josipa Varaždin - Banfica te Nikica Posavi iz Župe svete Marije Magdalene Ivanec.

Svečanom euharistijskom slavlju je nazočilo mnoštvo vjernika iz župa ređenika, njihovi roditelji, rodbina i prijatelji, te drugi žitelji mjesne Crkve.  S biskupom Mrzljakom suslavilo je 60-tak svećenika iz svih krajeva Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije među kojima su bili i mladomisnici zaređeni protekloga tjedna u Zagrebu.

Pozdravljajući prisutne koji su ispunili varaždinsku katedralu, biskup Mrzljak je poručio kako se zbog ovog velikog događaja raduje Crkva varaždinska. Radujemo se četvorici novih svećenika nakon dvije sušne godine. Konačno smo rodili nove poslanike u vinogradu Gospodnjem, rekao je u uvodu svetog misnog slavlja varaždinski biskup.

Nakon uvodnog dijela ređenike je pozvao rektor Nadbiskupskoga bogoslovnoga sjemeništa u Zagrebu, preč. Anđelko Košćak, inače svećenik Varaždinske biskupije, jamčeći pritom da su ‘dostojni svete službe’.

Uslijedila je propovijed biskupa Mrzljaka u kojoj je podsjetio na ulomak iz svetog evanđelja u kojem Isus drži nagovor svojim učenicima. Isus isto to govori u ovo vrijeme, danas, to jest sada. Te iste riječi On govori nama, a govori ih i vama, kazao je biskup obraćajući se ređenicima.

- Krist u svom nagovoru kaže: “Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite”. On je izabrao, bio je prvi koji je pozvao, a mi smo se odazvali. Čovjek se pita zašto baš mene. Kako to Gospodine da si mene pozvao? Zar nema nekih drugih, možda boljih, pobožnijih, učenijih…? Apostoli su na Isusov poziv spremno ostavili svoje mreže, obitelji, prijatelje i pošli su za Njim. Isus poziva u svako vrijeme, jer kroz svih 20 stoljeća povijesti Crkve uvijek je bilo onih koji su bili pozvani. Kada je Krist govorio dvanaestorici apostola zapravo je govorio svima nama. Govorio im je kako ih više ne zove slugama, već prijateljima. Kako nam je drago kada u običnom ljudskom životu otkrijemo ljude koji su nam prijatelji i s nama su u teškoćama. Ima li nešto veće od toga kada nam Isus kaže ‘vi ste moji prijatelji’? Na poseban način to govori nama svećenicima koje je pozvao. Dakako da svako prijateljstvo ima neke svoje zakonitosti, a prijatelji smo Isusa kada smo blizu Njega i osluškujemo Njegove riječi koje nam govori, posebno zapovijed ljubavi. No, Isus, osim što nas poziva, On nas i šalje. Tako i vi, dragi ređenici, poslani ste, Crkva vas šalje. Niste postali svećenici za sebe, već za druge. Poslani ste činiti boljim svijet u kojem živimo, našu biskupiju, naše župe, naš hrvatski narod. Pred svijetom koji je oko nas, koliko god težak bio, ne zatvaramo oči. To je naš poziv koji smo prepoznali. Kao Božji prijatelji od sada idete na drugačiji način, opečaćeni sakramentom svetoga reda - poručio je ređenicima varaždinski biskup.

Nakon obreda ređenja, ređenike su u svećeničko ruho odjenuli njihovi župnici; vlč. Josip Hadrović iz Trnovca, vlč. Žarko Pavlović iz Miholjanca, vlč. Ivan Žmegač iz Svetog Josipa - Banfica te vlč. Zoran Gložinić iz Ivanca.

Na kraju mise ređenici su udijelili mladomisnički blagoslov, dok je biskup Mrzljak uputio čestitke novim svećenicima, njihovim roditeljima i rodbini, župnicima, župljanima i župama iz kojih potječu i u kojima su odrasli te poglavarima sjemeništa, duhovnicima i profesorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta, kao i svima koji su molitvama dali svoj doprinos novim svećeničkim zvanjima. Dodajmo i kako je pjevanje tijekom mise animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.
 
Goran Damjanić