Od:
Do:

Bračni par 45 godina u službi zvonara kapele sv. Margarete u Kapelščaku

Bračni par 45 godina u službi zvonara kapele sv. Margarete u KapelščakuSVETI MARTIN NA MURI, 9. 1. 2016. 
Supružnici Agata i Augustin Sabolčec proslavili su zahvalnom svetom misom u subotu 9. siječnja u župnoj crkvi sv. Martina biskupa u Svetom Martinu na Muri 50 godina zajedničkog života u sakramentu ženidbe. Župnik vlč. Ivan Herceg tom im je prigodom zahvalio i na službi zvonara u filijalnoj kapeli svete Margarete u Kapelščaku koju obavljaju od 1970. godine. Zahvalio im je na žrtvi i trudu u uređenju kapele i okoliša te im dao priznanje, zahvalnicu i sliku (ulje na platnu) kapele sv. Margarete.

Misno slavlje uzveličao je župni mješoviti zbor u kojem pjeva i kćerka slavljenika Katarina Sobočan, a uz nju imaju još 2 kćeri i 2 sina te devet unuka.

Kapela sv. Margarete, gdje obavljaju slavljenici svoju službu zvonara, izgrađena je od cigle 1775. g. na mjestu nekadašnje drvene. Nalazi se na brežuljku među starinskim drevnim klijetima, okružena drvećem. Građena je za župnika Martina Horvata. Lađa završava trostraničnim svetištem, do kojega se nalazi mala sakristija, a na suprotnoj strani svetišta nalazi se portik natkriven krovićem na dvije vode povrh kojega se izdiže mali zvonik.

Zidani tornjić spominje se 1779. g. U kapeli je kao rijetko gdje sačuvan sav inventar. Kapela ima tri oltara: na glavnom se nalazi kasnobarokna slika sv. Margarete. Oltare sv. Florijana i sv. Nikole kao i mramoriziranu propovjedaonicu s klasicističkim motovima dao je podići župnik Josip Horvat početkom 19. stoljeća. Vrlo je vrijedan drveni polikromirani kipić Majke Božje s Isusom na glavnom oltaru (visok 54 cm), koji pripada ranogotičkoj plastici.