Od:
Do:

Duhovsko bdjenje u Varaždinskoj katedrali

Duhovsko bdjenje u Varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 30. 5. 2020.
Posljednjeg dana Duhovske osmine, koju tradicionalno svake godine organizira Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije održano je Duhovsko bdijenje. Od 20:00 do 22:15 sati sudionici su birali između tri odvojene pobožnosti; čitanje Božje riječi, molitva ružarija i klanjanje koji su bili organizarani na tri različita mjesta u sklopu Biskupijskog ordinarijata i varaždinske katedrale. Vrijeme boravka u pojedinom prostoru bilo je proizvoljno do zajedničke svete mise u katedrali s početkom u 22:15 sati koju je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji s povjerenikom za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomirom Kosecom, gvardijanom franjevačkog samostana u Varaždinu fra Ivanom Miklenićem, kancelarom Varaždinske biskupije preč. Ivanom Rakom, duhovnikom u Dječačkom sjemenišu na Šalati vlč. Petrom Mlakarom i župnikom varaždinske župe sv. Fabijana i Sebastijana vlč. Josipom Đurinom.

Okupljenim vjernicima u ispunjenoj katedrali mons. Radoš je u homiliji progovorio o važnosti Duha Svetoga kroz simboliku daha i disanja. Disati znači živjeti, imati daha. Duh Sveti je taj koji oživljuje Crkvu, od male okupljene zajednice Isusovih učenika u dvorani Posljednje večere, sve do današnjeg dana. Čitava povijest Crkve po Duhu Svetom ispunjena je Isusovim dahom. Na kraju homilije biskup se posebno obratio mladima riječima: - tako mi je drago da su mladi ovih dana bili nositelji života Crkve i iščekivanja Duha Svetoga. Duhovi su rođendan Crkve, to je uvijek pomlađivanje Crkve. Dragi mladi, vi imate svježega Duha u svojim plućima, mi očekujemo da s vama i Crkva ponovno prodiše. Da, sa mladima. Oni jako dobro znaju da ih dah društva može i zagaditi, ali oni u sebi čuvaju svježim ono što im je Bog dao. Večeras posebno molimo za vas, da vaše disanje bude takvo da i nas zarazi dobrotom, zarazi Evanđeljem, zarazi radošću i svim onim što Duh daje Crkvi po vama na jedan poseban način da i mi osjetimo svježinu i radost. Neka Gospodin bude večeras s nama, neka nas sve ispuni darom Duha, a vi ga ponesite tamo gdje jeste. Jedan dobri duh društva, obitelji, Crkve da se osjeti po vašem životu.-

Svetu misu svojim je pjevanjem animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije, a na kraju misnog slavlja biskup je zahvalio organizatorima na čelu sa povjerenikom za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomirom Kosecom koji su nas, različitim događanjima proteklog tjedna, pripremali na svetkovinu Duhova. Podsjetimo kroz osam dana u biskupiji je uz pomoć različitih skupina, zajednica i pojedinaca održano takozvano Jerihonsko bdjenje od 0 – 24 sata. Mladi su imali i duhovnu obnovu koju je u utorak 26. svibnja predvodio p. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove na temu "Nova zora...", a u petak 29. svibnja na već dobro poznatoj lokaciji "Kod Grgura" - ispred franjevačke crkve Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu održan je koncert Alana Hržice i sestara Halužan.
Anita Treščec