Od:
Do:

Festival sv. Cecilije Varaždinske biskupije u čak tri termina

Festival sv. Cecilije Varaždinske biskupije u čak tri terminaVARAŽDIN, 20. 11. 2016. 

Ovogodišnji, već niz godina tradicionalni, Festival sv. Cecilije Varaždinske biskupije održan je u čak tri termina u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u organizaciji biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu i njegova voditelja mo. Anđelka Igreca. Razlog je bio velik broj prijavljenih župnih zborova, njih više od 40.

U dvije subote, 12. i 19. studenog, te na nedjelju Krista Kralja 20. studenog, katedrala je bila ispunjena zajedništvom više stotina crkvenih pjevača kako bi uputili molitvu za zagovor sv. Ceciliji, zaštitnici crkvene glazbe i glazbenika, da bi ih i dalje vodila u poniznosti i plemenitosti u svakom nastojanju pred licem Božjim, kako im je to zaželio preč. dr. sc. Mario Kopjar, predvoditelj službe večernje, kojom je započeo svaki susret. Pozdravljajući okupljene na početku molitveno-glazbenog susreta, dr. Kopjar, predstojnik biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu, istaknuo je kako je pjevanje znak ushićena srca, kakvog je imao i pravednik Job, čije su riječi uzete za ovogodišnje geslo Festivala "Njega ja ću kao svojega gledati". Sama tema posvećena je spomenu na ove godine preminulog mons. Blaža Horvata, dugogodišnjeg rektora katedrale, koji se s velikim angažmanom brinuo i radovao svemu vezanom uz crkvenu glazbu, a posebno se veselio susretima zborova.

Nakon službe večernje, u drugom dijelu susreta svaki zbor predstavio se s jednom skladbom posvećenom pokojničkom bogoslužju koje je bilo središnja tema ovogodišnjeg festivala. Na posljednjem susretu, na nedjelju Krista Kralja, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je blagoslovnu molitvu okupljene zajednice za postavljanje 20-ero kandidata u službu psalmista kako bi dalje pridonosili i unapređivali liturgijska slavlja u svojim zajednicama, a nakon što su prošli odgovarajući tečaj. Uz prigodne zahvalnice zaželjeno je da svi sudionici sa susreta ponesu u svome srcu zahvalu za predanost i posvećenost crkvenoj glazbi. Ovi susreti zasigurno su na vaše međusobno ohrabrenje i razmjenu iskustava te potvrđuju da je liturgijska glazba nešto neprocjenjivo, nepropadljivo i važno u crkvenom životu, rekao je biskup te na sve crkvene glazbenike, pjevače i njihove obitelji zazvao Božji blagoslov.

U organizaciji Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije i njegovog voditelja mo. Anđelka Igreca proveden je ovogodišnji tečaj priprave pjevača za primanje službe psalmista. Na formaciju su bili pozvani vjernici aktivni u svojim župnim zajednicama, oduševljeni psalmima, koji već znaju barem 30-tak najčešćih psalama. Uz mo. Anđelka Igreca, voditelja formacije, koji se brinuo za učenje novih psalama, gregorijanskih i hrvatskih načina psalmodiranja i interpretaciju, osnove vokalne tehnike poučavala je profesorica glazbe na varaždinskoj Glazbenoj školi i psalmistica katedrale Dorotea Ilčić, za tehniku čitanja brinula se glumica HNK-a u Varaždinu Ljiljana Bogojević, dok je za tumačenje mjesta psalmista u liturgiji bio zadužen kanonik varaždinske katedrale i predstojnik biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu preč. dr. sc. Mario Kopjar.

Ovogodišnjoj formaciji pristupilo je dvadeset kandidata, i to Ana Haramina (Varaždin, katedrala); Helena Kanižić (Kneginec); Ivo Franjo, Ivo Jembrek i Marija Jušić (Koprivnica, bl. Alojzije Stepinac); Arabela Novak-Đura, Marko Mihin i Ksenija Mihin (Mačkovec);  Karolina Hrastić (Sveti Ilija), Ivica Bađun (Varaždin, zajednica s. uršulinki); Dinko Klinec (Varaždin, župa sv. Fabijana i Sebastijana); Tia Pikija, Klara Petric i Šimun Šopar (Varaždin, župa sv. Vida); Silvija Novak, Štefanija Šebrek, Marija Međimurec i Franjo Međimurec (Varaždinske Toplice); Zoran Košić Čačić i Dražen Priher (Vidovec, župa sv. Vida).
 
Jasminka Bakoš-Kocijan