Od:
Do:

Fotomonografija "Dišeča starina" u izdanju župe Draškovec (2015.)

Fotomonografija "Dišeča starina" u izdanju župe Draškovec (2015.)PREDSTAVLJAMO: 
U vremenu 'bogatog' tehnološkog i informacijskog napretka često se zaboravlja na ljepotu i bogatstvo prošlih vremena. Sa željom da se neka sjećanja ne izgube i potonu u zaborav, župljani župe sv. Roka u Draškovcu, sa svojim župnikom vlč. Matijom Vonićem, pokušali su 'vratiti' te stare dane izdavanjem fotomonografije pod naslovom Dišeča starina. Povodom 255. godišnjice Zavjeta svetom Roku, autori knjige, Vilko Šercer, David Vadas, Dobriša Habuš, Jelena Vadas, Kristina Vadas, Suzana Slaviček i Matija Vonić, skupljajući stare fotografije svojih župljana željeli su kroz ovo izdanje upoznati buduće generacije sa životom njihovih predaka.

Fotografije su prvotno razvrstane prema mjestima, tj. selima koja pripadaju spomenutoj župi, a to su Čukovec, Donji Kraljevec, Draškovec, Hemuševec i Oporovec. Unutar toga, raspoređene su prema različitim temama i događajima iz svakodnevnog života, koji su bili vrijedni bilježenja u prošlim vremenima. Tako možemo vidjeti nasmiješena lica, radost pa i ponos prisutnih na svadbenim svečanostima, krstitkama ili svetim potvrdama, fotografije blagoslova kuća, fotografije 'iz školskih klupa', svakodnevnog života na selu, bogatstvo prekrasnih nošnji koje su se često nosile prilikom nekih značajnih događaja u selu, fotografije proslava godišnjica DVD-a ili vojničkih dana, ali i tužna lica prilikom ukopa svojih najmilijih.

Na posljednjih nekoliko stranica, od 306 koliko ih ova knjiga broji, nalaze se tzv. Spričavanja, autohtone narodne molitve i pjesme posvećene svecima, prvenstveno sv. Roku, zapisane na tradicionalnom međimurskom govoru.

Ova knjiga nosi "poslikanu starinu, mladima za uspomenu, a starima za sjećanje" (iz Zahvale vlč. Matije Vonića, župnika) i želi ostaviti tragove od današnjeg "zaborava civilizacije".
 
Irena Gotal

 

Autori: Vilko Šercer, David Vadas, Dobriša Habuš, Jelena Vadas, Kristina Vadas, Suzana Slaviček i Matija Vonić
Izdavač: Župa svetog Roka Draškovec
Tisak: Letis d.o.o. Pretetinec
Godina izdanja: 2015.
 

napomena: Izdanje je dostupno za posudbu u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.