Od:
Do:

Godišnji susret voditelja župnih Caritasa u Varaždinskoj biskupiji

Godišnji susret voditelja župnih Caritasa u Varaždinskoj biskupijiVARAŽDIN, 21. 1. 2017. 

Tradicionalan godišnji susret voditelja i predstavnika župnih Caritasa u Varaždinskoj biskupiji održan je u subotu 21. siječnja u Varaždinu. Stotinjak karitativnih volontera iz većine od 90-tak od ukupno 105 župa Varaždinske biskupije u kojima organizirano djeluje župni Caritas, okupilo se na misnom slavlju koje je u katedrali Uznesenja BDM predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s predsjednikom Biskupijskog Caritasa mons. Ivanom Godinom i drugim svećenicima.

Biskup Mrzljak zahvalio je volonterima Caritasa na sveukupnom angažmanu kojeg tijekom godine pružaju u raznim potrebama te ih potaknuo da i dalje budu zauzeti u pomaganju potrebitima. U propovijedi je biskup kazao kako su kršćani pozvani živjeti drugačije u ovom svijetu i biti izazov svakom vremenu, a to se može reći i za karitativne djelatnike koji na poseban način ne gledaju samo potrebe sebe i svoje obitelji, nego i drugih kojima je potrebna pomoć. Takvih je primjera mnogo u kršćanstvu, a najbolji primjeri za to su nam mučenici i sveci, rekao je biskup dodavši da su svi oni snagu i pomoć za djelovanje crpili iz duhovnog života, molitve i euharistije, kako bi u bližnjima i potrebitima prepoznali lice Isusa Krista. Tu čvrstu vjeru imali su sveci koji su nam primjeri kako proživjeti kršćanski život, ustrajati u njemu i uložiti vlastiti život za dobro drugoga, poručio je biskup Mrzljak.

Susret je nastavljen u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra pozdravnim riječima predsjednika BC-a mons. Ivana Godine, generalnog vikara, koji je napomenuo da su se najprije susreli na svetoj misi da bi se duhovno ojačali za daljnje djelovanje, a potom da bi kroz pogled na djelovanje naših župnih Caritasa kroz godinu usmjerili korake prema daljnjem što boljem djelovanju, te da jedni druge po primjeru kako su radili i djelovali potaknu da budu što djelotvorniji. Na susretu su okupljene s djelovanjem Socijalne samoposluge "Kruh sv. Antuna" u Varaždinu upoznali Zdenko Viljevac i Danijel Lukić koji su predstavili njezin rad koji je jedan značajan vid karitativnog djelovanja. Varaždinska Samoposluga nastala je prije tri godine u okviru zauzetih aktivnosti članova Franjevačkog svjetovnog reda Franjevačkog i Kapucinskog samostana, koji su tražili način kako da poput sv. Franje dođu do onih kojima je to najpotrebnije. Predstavili su njezinu djelatnost i organizaciju poslova kroz 50 do 200 volontera godišnje te način prikupljanja i izdavanja pomoći koja se dijeli preko 1.070 obiteljskih i pojedinačnih kartica.

U drugom dijelu susreta predstavnici župnih Caritasa predali su svoja godišnja izvješća o radu te se osvrnuli na osobitosti u njihovim aktivnostima koje provodi oko tisuću karitativnih volontera na području Varaždinske biskupije. Iznijeli su pojedina iskustva koja su doživjeli te inicijative koje su pokrenuli kako bi njihovi primjeri bili poticaj drugima budući da je djelotvorna ljubav uistinu domišljata.

Ravnatelj Biskupijskog Caritasa mr. Ante Šola zahvalio je svima na dolasku i sudjelovanju, posebno biskupu Mrzljaku koji i kao predsjednik Hrvatskog Caritasa poziva na djelotvornu ljubav, pogotovo prema potrebitima, kojima i oni kao karitativni djelatnici daruju svoje vrijeme i sposobnosti. Zahvalio je svim volonterima te ih potaknuo na daljnje aktivnosti, te im zahvalio na odazivu susretu koji se održava sa željom da se svi međusobno duhovno obogate, razmijene iskustva te steknu nove spoznaje. Susret je zaključen tradicionalnim druženjem volontera u prostorima Svećeničkog doma.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan