Od:
Do:

Gostovanje Hvarskog pučkog kazališta u varaždinskoj katedrali

Gostovanje Hvarskog pučkog kazališta u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN 17. 11. 2016. 
Tijekom svoje turneje u studenome, Hvarsko pučko kazalište gostovat će i u Varaždinu, gdje će u četvrtak 17. studenoga u 19 sati u katedrali Uznesenja BDM održati predstavu iz riznice kazališne baštine "Prikazanje života svetog Lovrinca mučenika" u režiji Marina Carića. Posebna je vrijednost predstave arhaičan čakavski hvarski govor. Predstava prikazuje sukob poganskih (rimskih) moćnika i kršćana, u kojem kršćani stradavaju, ali njihova vjera u Isusa Krista na kraju pobjeđuje pogane, ruši njihove idole, a sveti Lovro (Lovrinac) kroz muke ognjene i mučenje doseže "rajske dvore", kako se to u predstavi kaže.

Godine 1970. Hvarsko pučko kazalište obnovilo je običaj za koji se vjeruje da je kontinuirano na Hvaru trajao stoljećima. U odorama Bilih i Crnih bratima glumci Hvarskog pučkog kazališta izvode starohrvatsko čakavsko prikazanje. Rimljani (Crni bratimi) slave svoje poganske bogove i progone kršćane (Bili bratimi), a kršćani usprkos životnoj opasnosti ispovijedaju svoju vjeru privlačeći sve više pogana u svoju zajednicu. Lovrinac će odoljeti napastima i samog Belzebuba (Crveni bratim), a potom će umrijeti na lomači (na gradelama) u slavu svog Boga. Anđeli ga uzdižu u rajsku slavu.

Predstava hvarskih pučana igra se glasom njihovih predaka, rustično i autentično, od 1970. godine nastavljajući tradiciju njihovoga grada, oduševljavajući publiku i stručnjake diljem Hrvatske, Europe i svijeta, a izvedba u varaždinskoj katedrali bit će im 251. po redu.

O predstavi