Od:
Do:

Hodočasnici iz Močila po deseti put pješačili do Marije Bistrice

Hodočasnici iz Močila po deseti put pješačili do Marije BistriceMOČILE, 30. 7. 2015. 
Dvadesetak hodočasnika iz koprivničke župe Močile uputilo se u četvrtak 30. srpnja pješice u Mariju Bistricu. Hodočasnicima su se pridružili i prijatelji iz susjedne župe sv. Leopolda Bogdana Mandića te su u takvom zajedništvu obilježili deseto pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj.

Već je dugogodišnja tradicija da župljani hodočaste autobusima prve subote u kolovozu, a dio vjernika, koji to mogu, od 2006. godine redovito taj put propješače.

Na ovom, ne tako laganom putu, hodočasnicima veliku podršku pruža močilski župnik mons. Leonard Markač koji ih svake godine redovito posjeti u mjestu Bisag gdje hodočasnici spavaju nakon prvog dana pješačenja. Uz mons. Markača svoje hodočasnike ove je godine došao ohrabriti i vlč. Dominik Vukalović, župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Dvodnevno pješačenje, koje predvodi aktivni laik Goran Biškup, ima oko 80 kilometara, a započinje u četvrtak rano ujutro i prvi dan proteže se duž Kalničkog gorja, Gornje Rijeke, pa sve do Bisaga. Drugi dan hodočašće se nastavlja preko Bedenice, a u poslijepodnevnim satima hodočasnici stižu u Mariju Bistricu gdje redovito pristupaju sakramentu pomirenja, te sudjeluju u svetoj misi. Poslije svete mise imali su priliku za klanjanje pred Presvetim.

Nakon noćenja, u subotu su dočekali hodočasnike koji su došli autobusima te su svi zajedno sudjelovali u pobožnosti Križnog puta i svečanom euharistijskom slavlju.

Pješacima je ovo deseto po redu hodočašće bilo ujedno i duhovna obnova povodom nadolazeće svetkovine Velike Gospe koja se u Močilama kao župna zaštitnica posebno svečano slavi.