Od:
Do:

Ivanečki župljani hodočastili u Đakovo

Ivanečki župljani hodočastili u ĐakovoIVANEC, 8. 10. 2015. 
Ivanečka župa sv. Marije Magdalene ima s Đakovom tri snažne poveznice - roditelji nadbiskupa mons. Đure Hranića rođeni su i vjenčani u Ivancu, pokojni biskup Ćiril Kos rođen je i kršten ovdje, a u samostanu sestara karmelićanki u Breznici Đakovačkoj je župljanka s. Benedikta /Antonija/ Galinec.

Na poziv nadbiskupa Hranića, u četvrtak 8. listopada ivanečki župljani sa svojim župnikom vlč. Zoranom Gložinićem i kapelanom vlč. Petrom Mlakarom, te brojnom rodbinom biskupa Đure i Ćirila, te s. Benedikte s tri su autobusa hodočastili u Đakovo. U katedrali je svečano pontifikalno slavlje predvodio nadbiskup Hranić, a pjesmom je slavlje pratio ivanečki župni zbor.

Na kraju misnog slavlja nadbiskupu su predani darovi - košara ivanečkih proizvoda, te biskupski prsten koji je nadbiskupa izuzetno iznenadio. Naime, prsten je rad ivanečkog majstora zlatara, g. Anđelka Biškupa, a u njega je ugrađen poludragi kamen crveni jaspis, koji je pronađen na nalazištu u selu Prigorec, odakle su nadbiskupovi roditelji.

Poslije slavlja svi zajedno spustili su se u kriptu, gdje su članovi obitelji Kos i župljani su položili cvijeće i svijeće uz grob biskupa Ćirila, a župnik je predvodio molitvu, te su svi zapjevali biskupu dragu pjesmu Poleg jedne velke gore. Osobito emotivni trenuci bili su u susretu sa s. Benediktom, jer su uz njezine roditelje tu bili i školski kolege, prijatelji i susjedi. Uz susret s čitavom samostanskom zajednicom, sa sestrama su molili i Večernju iz časoslova, te se uz pjesmu i suze radosnice oprostili sa sestrama i nadbiskupom, kojega zbog rodbinskih veza ivančani zovu "naš Đuro".