Od:
Do:

Izložba Božićnih jaslica vlč. Milana Juranića

Izložba Božićnih jaslica vlč. Milana JuranićaVARAŽDIN, 17. 12. 2016. 

Božićne jaslice vlč. Milana Juranića izložene su u Muzeju anđela u Varaždinu, čime se i ovaj "grad anđela" pridružio nizu mjesta na kojima je izlagao umjetnik i majstor kaširanja, posebno poznat po karakterističkim bijelim betlehemskim štalicama. Izložbu je u subotu 17. prosinca otvorio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je istaknuo kako mnogi očekuju u prikazu jaslica raskoš boja i tehnika, dok vlč. Juranić svojom jednostavnošću želi kroz bjelinu prikazati božićnu poruku ljubavi, mira i dobrote. Napomenuo je da se autor kroz svoje radove pokazao kao propovjednik djelima, a ne samo riječima. Zaželio je svima da ih one kroz vrijeme došašća potaknu na približavanje božićnoj poruci i njezino prihvaćanje u svoj svakodnevni život.

Osnivač Muzeja, kolekcionar i slikar anđela te domaćin Željko Prstec izrazio je radost što su u tom prostoru, uz nebrojeno mnogo varaždinskih anđela, izložene božićne jaslice i glazbeni motivi koji su također obogaćeni anđeoskim likovima.

Autor prikaza izložbe u katalogu Miroslav Klemm govorio je o vrijednosti i veličini malenoga koja se kroz osjećajnost može doživjeti u umjetničkom djelu, pa tako i u dojmljivim i uzvišenim prikazima skromne štalice koja vodi dolasku Božića.

Sam autor istaknuo je kako je za njega Božić glazba, dok je duhovna glazba prosjaj onostranog što se vidi u njegovim prikazima božićnih motiva. Izrazio je zadovoljstvo što su njegovi božićni anđeli našli svoje društvo uz varaždinske anđele u gradu koji ima svoju dušu. 

Vlč. Juranić od mladosti je pokazivao sklonost umjetničkom izražavanju kroz poeziju i likovna djela, a oduvijek mu je bila bliska povijest umjetnosti. Rodom je iz župe Pregrada, a u svom rodnom kraju već niz godina upravlja župama Zagorska Sela i Sutlanska Poljana te je dekan Tuheljsko-pregradskog dekanata. Dosad je svoje radove, izrađene tehnikom kaširanja, predstavljao na nizu samostalnih i skupnih izložbi u domovini i inozemstvu, a 2000. godine u Rimu je na izložbi Sto najljepših štalica svijeta najzapaženija bila upravo njegova Milenijska štalica.
Jasminka Bakoš-Kocijan