Od:
Do:

Maestro Anđelko Igrec i zbor Chorus angelicus dobitnici Diplome "Milka Trnina"

Maestro Anđelko Igrec i zbor Chorus angelicus dobitnici Diplome "Milka Trnina"ZAGREB, 28. 10. 2018.
Maestro Anđelko Igrec, skladatelj i dirigent, ujedno voditelj Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, zajedno sa svojim mješovitim pjevačkim zborom Chorus angelicus, dobitnik je ovogodišnje Diplome “Milka Trnina”.

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika predalo je Diplomu “Milka Trnina” za 2017. godinu maestru Igrecu u nedjelju 28. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Diploma “Milka Trnina” ustanovljena je 1958. godine, a dodijeljuje se za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini. Nagrada je namijenjena komornim ansamblima, orkestrima i zborovima, a dodjeljuje se kao trajna uspomena na znamenitu hrvatsku umjetnicu, s velikim međunarodnim ugledom.

Obrazloženje za Diplomu „Milka Trnina“ varaždinskom zboru Chorus angelicus i maestru Anđelku Igrecu izrekla je uime Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Jelena Knešaurek Carić:

“Mješoviti pjevački zbor Chorus angelicus osnovao je 1999. godine Anđelko Igrec, ugledni i uspješni hrvatski zborovođa, dirigent i skladatelj. Ansambl koji je osnovan kao katedralni zbor u Varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, velikom je brzinom umjetnički napredovao odvaživši se na izvedbe remek djela zborske glazbe – prije svega barokne oratorije i mise. Od Bachove Muke po Ivanu za koju su dobili Nagradu „Ivan Lukačić“ na 46. Varaždinskim baroknim večerima, preko Händelova Mesije i Haydnova oratorija Stvaranje svijeta pa do Monteverijevih Vespro della Beata Vergine i ove godine izvedene Bachove Mise u h-molu, Chorus angelicus rastao je i postao nezaobilazan sudionik glazbenog života ne samo grada Varaždina i regije, već i mnogo šire.

Kako sami za sebe vele, veliki su glazbeni entuzijasti, ljubitelji ozbiljne glazbe, mahom amateri, no s odličnom vještinom čitanja partitura. Ta je vještina, dakako, neizbježna s obzirom na uistinu impresivan repertoar koji njeguju. Zbor pjeva na mnogim koncertima najviše u Varaždinu, njegovoj okolici i ostalim dijelovima Hrvatske, a iza njega su i mnoge inozemne turneje (Austrija, Mađarska, Izrael). Prošle subote, 20. listopada 2018., izveli su Misu u h-molu Johanna Sebastiana Bacha u Beču uz ansambl Koinonia i tamošnje soliste.

Za suradnju kod većih koncerata zbor surađuje s brojnim vokalnim solistima, ali i instrumentalnim ansamblima – ponajviše s Varaždinskim komornim orkestrom. Iako je izrastao iz velebnog baroknog grada Varaždina, osim najčešće izvođene glazbe upravo ovog stilskog razdoblja, Chorus angelicus uspješno se okušao i u izvedbama djela renesanse, prve bečke klasike, romantizma, ali i suvremene glazbe.

Uz redovnu koncertantnu djelatnost, zbor se prošle godine uključio i u vrijedan projekt Ministarstva kulture namijenjen stvaranju nove publike: „Ruksak pun kulture“. Chorus angelicus obišao je osnovne škole u Slavoniji i Lici te učenicima ukazao na čaroliju višeglasnog pjevanja i radost skupnog muziciranja. Odjeveni u renesanse i barokne odore, djeci su priuštili i veselje dirigiranja zborom te radionice koje su dodatno oplemenile njihovo glazbeno druženje. Upravo za promicanje glazbene umjetnosti djeci, kao onima koje najviše trebamo nastojati privući u koncertne dvorane te za dva monumentalna koncerta izvedena u 2017. godini – Haydnovo Stvaranje svijeta izvedeno 21. svibnja 2017. u Varaždinskoj katedrali te Vespro della Beata Vergine Claudija Monteverdija uz Hrvatski barokni ansambl na Varaždinskim baroknim večerima, koji su bili posvećeni obilježavanju 20. obljetnice Varaždinske biskupije, Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika odlučilo im je dodijeliti Diplomu „Milka Trnina“.
Za HDGU:
Jelena Knešaurek Carić
28. listopada 2018.

Mješoviti pjevački zbor Chorus angelicus osnovan je 1999. godine. Još od svojih početaka, zbor okuplja srednjoškolce i studente varaždinskih škola i fakulteta, a do sada je u zboru već stasalo nekoliko generacija pjevača, ljubitelja vokalnog višeglasja, neovisno o njihovoj dobi.

Chorus angelicus je danas „punoljetan“ mješoviti pjevački zbor koji je svoju najveću snagu pokazao na velikim i zahtjevnim projektima – izvedbama cjelovitih remek-djela svjetske glazbene baštine. Dovoljno je reći da je zbor dobio Nagradu „Ivan Lukačić“ na 46. Varaždinskim baroknim večerima za izvedbu oratorija „Muka po Ivanu“ skladatelja J. S. Bacha. Iste su godine Angelicusi izveli i Händelov oratorij „Mesija“, a sljedeće su se godine upustili u izvedbu Haydnovog oratorija „Stvaranje svijeta“, koji je ujedinio austrijske, mađarske i domaće glazbene snage. Zbor pjeva na mnogim koncertima najviše u Varaždinu, njegovoj okolici i ostalim dijelovima Hrvatske, a iza njega su i mnoge inozemne turneje (Austrija, Mađarska, Izrael).
 
Goran Damjanić