Od:
Do:

Mladi iz Varaždina sudjelovali na međunarodnom socijalnom projektu u Budimpešti

Mladi iz Varaždina sudjelovali na međunarodnom socijalnom projektu u BudimpeštiBUDIMPEŠTA, 12. - 17. 8. 2018.
U tjednu od 12. do 17. kolovoza, u Budimpešti se održao međunarodni projektni projektni tjedan  za mlade u organizaciji međunarodno-društveno-pastoralne mreža „socioMovens. Giving Europe a Soul“ Socijalnog instituta Kommende iz Dortmunda u suradnji sa mađarskim Caritasom, članovima Fazende de Esperanca i multinacionalnom vokalnom skupinom Gen Verde iz Loppiana.

Pravo sudjelovanja u projektnom tjednu pod nazivom „Compact for Europe“ imali su mladi i njihovi voditelji koji su sudjelovali na različitim projektnim tjednima u svojim državama. Tako je u Budimpešti sudjelovalo 150 mladih osoba iz zemalja Istočne i Srednje Europe  zajedno sa svojim voditeljima i svećenicima, a među njima svoje mjesto pronašla je i grupa mladih iz Varaždina koji su unazad dvije godine sudjelovali u dva projektna tjedna, „Teškoće nisu prepreka“ (2016.) i „Zajedništvo ljubavi“ (2018.), čiji je cilj bio senzibilizirati mlade za osobe s invaliditetom.

Dani projektnog tjedna započinjali su motom dana, molitvom i pjesmom koju su predvodili članovi zajednice Fazenda da Esperanca koja diljem svijeta pomaže osobama u nadvladavanju različitih poroka i ovisnosti. Nakon doručka mladi su, zajedno sa svojim voditeljima i svećenicima, podijeljeni u grupe gdje su se suočili sa socijalnim žarištima u Budimpešti, prezentirajući  svoju sposobnost i motivaciju u rješavanju socijalnih pitanja zemlje domaćina. Tako je grupa mladih srednjoškolaca iz Druge gimnazije iz Varaždina, uz pratnju svoga prof. savjetnika Josipa Saše Mileca te prof. Kristine Kučan Milec i Ivane Peček, sudjelovala zajedno s mladima iz Ukrajine i Rumunjske na uređenju malteškog vrtića. Kroz smijeh i pjesmu pokazali su da je dobro činiti dobro, rušeći jezične i nacionalne barijere. Svaku večer mladi su završavali refleksijom gdje su pojedinačno mogli izraziti riječima svoje osjećaje vezane uz taj dan.

Kroz dane projektnog tjedna, mladi su sudjelovali i u kreativnim multidisciplinarnim radionicama koje su organizirali umjetnici iz grupe Gen Verde.  U umjetničkim radionicama mladi su bili poučeni u pjesmi i plesu te kako stvoriti glazbu na svome tijelu i na neobičnim instrumentima.  Svoja umijeća i sposobnosti mladi i članovi grupe Gen Verde pokazali su na završnom koncertu pred mnogobrojnim gledateljima koji se održao u MOM kulturnom centru u Budimpešti. Marljivi rad u radionicama i sam koncert pratio je i prof. Stjepan Baloban s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pročelnik katedre Socijalnog nauka Crkve.

Vrhunac zajedništva i slika jedinstva Crkve bilo je zajedničko slavlje svete euharistije.  Na misi, na kojoj je sudjelovalo i na različitim jezicima molilo 180 osoba iz 25 različitih zemalja Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Europe, očitovalo se kako Isusova Crkva nadilazi sve zapreke, kako je ona iznad naroda i kako ona briše svaku različitost.

Ovakvi susreti dokaz su kako Europa, stvorena na kršćanskim korijenima, ima svoju budućnost u mladim kršćanima koji su osjetljivi za socijalne probleme društva te su spremni aktivno uključiti se u društvenu zajednicu. I upravo oni mogu ponovno vratiti i „dati Europi dušu“.
 
Ivana Peček prof. def.