Od:
Do:

Nove knjige vlč. mr. sc. Josipa Jankovića

Nove knjige vlč. mr. sc. Josipa JankovićaPREDSTAVLJAMO: 
Svećenik Varaždinske biskupije i župnik u Novom Selu na Dravi vlč. mr. sc. Josip Janković, za sebe voli reći da "pisanjem slavi Boga". Tako je u 2015. godini izdao čak tri knjige.

Prva knjiga, izdana u svibnju 2015. godine, nosi naslov Kažiprst. Riječ je zbirci aforizama nastalih u "drugoj polovici siječnja ove godine", nadahnutoj svetopisamskim tekstom proroka Izaije: "Ukloniš li iz svoje sredine jaram, ispružen prst i besjedu bezbožnu … tvoja će svjetlost zasjati…" (Iz 58,9-10). Ispružen prst, upozorava autor, prvo treba usmjeriti prema samome sebi, a tek onda prema drugima, a on svojim Kažiprstom želi ukazati na nelogičnosti svakodnevice, paradokse i ironiju u nama i oko nas pa, između ostalog, navodi: "Tko obraza nema, možda je ljepši straga, nego sprijeda." (str. 108)

U mjesecu kolovozu izašla je knjiga pjesama i poezije pod naslovom Gospođo moja!. Peta je to knjiga iz autorova opusa posvećena Blaženoj Djevici Mariji, koju doživljava "najvećom i najvažnijom Ženom za naše spasenje". Ova zbirka marijanske lirike broji 80-tak pjesama podijeljenih u sedam poglavlja, a pjesme su u većini pisane književnim stilom, dok je nekoliko pjesama zapisano i na autohtonom međimurskom govoru. Ispod svake pjesme zapisan je i datum ili barem godina, a ponekad i mjesto, gdje je i kada nastala.

Hrana, piće i zdravlje zbirka je aforizama izdanih u studenom o.g. Na 127 stranica autor Josip Janković bavi se hranom i pićem nužnima za život i opstanak na zemlji, ali i hranom koju nam daje Bog. Duhovito i britkog jezika upozorava na zamke neumjerenosti, ali se i sa strahopoštovanjem i ozbiljnošću dotiče pitanja gladi, lijeka i bolesti.

Vlč. Josip Janković rođen je 5. ožujka 1944. godine u Maloj Subotici. Osnovno i srednje obrazovanje stječe u Čakovcu i Varaždinu. Iako želi studirati književnost, osjeća duhovni poziv i odlazi na bogosloviju. Zaređen je za svećenika na Petrovo 1969. godine. Trenutno službuje u župi Novo Selo na Dravi. Hrana, piće i zdravlje 19. mu je po redu objavljena zbirka aforizama, a osim toga, objavio je 16 zbirki pjesama, knjigu biografske humoreskne proze i mnoge druge književne, ali i znanstvene radove. Velik dio njegova opusa, kao i ovdje navedena djela, dostupna su za posudbu u Biskupijskoj knjižnici Varaždin (pregled naslova dostupan je na linku).
 
Irena Gotal
 

Tehnički podaci za sve tri knjige:
Autor i urednik: Josip Janković
Nakladnik i tisak: Tiva tiskara d.o.o. Varaždin
Godina izdanja: 2015.