Od:
Do:

Održani III. Dani službenice Božje Marice Stanković

Održani III. Dani službenice Božje Marice StankovićNOVI MAROF - MAĐAREVO, 24. 9. 2016.
Župa sv. Vida i sv. Jurja u Mađarevu, Gradska knjižnica i čitaonica "Novi Marof" te volonteri projekta "Grofica Lujza" pod pokroviteljstvom Grada Novog Marofa organizirali su 23. i 24. rujna III. Dane službenice Božje Marice Stanković.

Prvog dana događanja u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice otvorena je izložba likovnih radova pod nazivom "Svjetlost svijeća". Na izložbi su predstavljeni radovi djece iz Dječjeg vrtića "Novi Marof" odnosno radovi djece iz odgojne skupine "Loptica". Njihove mentorice su bile tete, odgajateljice Kristina Vlahinja i Danica Šarc. Dječji likovni radovi pokazali su kako su najmlađi doživjeli i prikazali svojom kreativnošću i maštom svjetlost i svetost, svijeću i blagdan Svijećnice, jedan od najdražih marijanskih blagdana službenice Božje Marice Stanković.

U Maloj dvorani Kulturnog centra premijerno je izveden igrokaz "Gospa od Svijećnice" dramske družine "Ozana" iz Visokog. Službenica Božja Marica Stanković u svojim se djelima rado prisjećala oca Fabijana i majke Terezije, uzornih i razboritih kršćana, ali i njihovih zajedničkih trenutaka u molitvi i pohodu crkvi. Upravo su ti njezini zapisi poslužili članovima dramske družine "Ozana" iz Visokog za pripremu igrokaza u kojem su uprizorili nekoliko događaja iz djetinjstva službenice Božje Marice Stanković, tada mlade školarke Marije Vragović. Dramska družina "Ozana" okuplja osnovnoškolce i srednjoškolce. Voditelj družine je Tibor Martan. Prepoznatljivost Dramske družine "Ozana" temelji se na njegovanju kajkavštine i scenskim prikazima brojnih narodnih običaja i tradicija te njegovanju duhovnosti kroz scenske prikaze biografija manje poznatih svetaca.

Liku i djelu službenice Božje Marice Stanković treba svakako pridodati lik i djelo blaženog Ivana Merza. Njih je povezivala suradnja i prijateljstvo. Blaženi Ivan Merz svojim je životom, stavom i razmišljanjima uvelike utjecao na rad službenice Božje Marice Stanković. Ona ga redovito spominje u svojim djelima. Upravo je o povezanosti službenice Božje i blaženika kroz zanimljivo i poučno predavanje progovorio pater Božidar Nagy koji je postulatorom kauze za kanonizaciju Ivana Merza imenovan 1972. godine, a tu službu vrši i danas.

Drugog dana događanja u župnoj crkvi sv. Vida i sv. Jurja u Mađarevu održan je koncert duhovne glazbe u čast službenice Božje Marice Stanković. Koncert je riječima dobrodošlice otvorio župnik vlč. Vjekoslav Vidačak, a pjesmu posvećenu službenici Božjoj Marici Stanković izveo je župni zbor "Ljubav i nada" iz Donje Voće. Uz zbor "Ljubav i nada" duhovnu glazbu te pučke napjeve i narodne duhovne popijevke izveli su: zbor "Trinitas" iz župe Presvetog Trojstva – Visoko, zbor "Marijini miljenici" iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Gornja Rijeka, zbor "Kraljica mira" iz Podruta, zbor umirovljenika "Prigorčica" iz Bisaga, zbor "Svete Marije Magdalene" iz Gornjeg Kneginca, zbor župe sv. Katarine Aleksandrijske iz Lokava (Gorski kotar), zbor župe Uznesenja Marijina iz Đelekovca te duhovno-glazbeni sastav "Apostoli mira". Tijekom koncerta misli službenice Božje Marice Stanković interpretirale su Tea Jež i Marija Tukša, članice dramske družine "Ozana". Koncert je završen zajedničkom izvedbom pjesme "Zdravo Djevo" svih izvođača i posjetitelja koncerta.