Od:
Do:

Pastirski pohod biskupa Mrzljaka župi Virje

Pastirski pohod biskupa Mrzljaka župi VirjeVIRJE, 16. 5. 2017.
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u utorak 16. svibnja boravio je u pastirskom pohodu župi Sv. Martina biskupa u Virju. U pratnji župnika, preč. Ivice Bačanija, biskup je cijeli dan obilazio župu, te pohodio župljane na njihovim radnim mjestima i u domovima.

Pohod je započeo poklonom Presvetom Oltarskom Sakramentu u župnoj crkvi sv. Martina, gdje je biskup predvodio molitvu i susreo se s prisutnim vjernicima. Potom je pohodio mjesno groblje na kojem se pomolio na grobovima pokojnih svećenika i redovnica, a zatim i kod središnjeg križa za sve pokojne župljane.

Nakon toga biskup Mrzljak se u zgradi općine Virje susreo s načelnikom i njegovim suradnicima. Na susretu je istaknuta dobra suradnja mjesne civilne vlasti sa župom na dobro stanovnika i župljana. Uslijedio je pohod osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju gdje se biskup susreo s djelatnicima škole i školarcima zadržavši se u razgovoru. Nakon posjete osnovnoj školi biskup je pohodio dječji vrtić „Zrno“ Virje. Najmlađi su biskupu otpjevali nekoliko pjesama, te pokazali čime se sve zanimaju u zajedničkom vremenu koje provode u vrtiću.

Popodnevni dio pohoda biskup je započeo posjetom obitelji Lukanec i radionice gospođe Željke Lukanec koja se bavi izradom kreativnih unikatnih proizvoda.
Zatim je pohodio samostan sestara dominikanki koje između ostalog pastoralno djeluju u župi Virje, te se zadržao u kratkom razgovoru.

Biskup Mrzljak tijekom svog pastirskog pohoda posjetio je i galeriju Turković, pokojnog slikara Josipa Turkovića kojeg je susreo još za vrijeme službe župnog vikara u Koprivnici. U Galeriji su ga pozdravili supruga i kćer pokojnog slikara te predstavili sadržaj Galerije. Potom je uslijedio posjet bioelektrani Matvej koja se bavi proizvodnjom električne energije na bazi bioplina koji se dobiva preradom biomase.

U nastavku biskup je pohodio dvije filijalne kapele župe Virje. Jednu u Sv. Ani, a drugu u Šemovcima. U obje kapele biskup se zadržao u molitvi i susretu s okupljenim vjernicima.

Na kraju pastirskog pohoda biskup Mrzljak je u župnoj crkvi razgovarao s ovogodišnjim krizmanicima, a potom predvodio misno slavlje za sve župljane. U homiliji je istaknuo kako je svatko od nas na putu hoda i rasta u vjeri te da u tome jedni drugima trebamo biti podrška i poticaj. Nakon mise uslijedio je susret sa zajednicama aktivnim u pastoralnom djelovanju župe.

Pastirski pohod biskupa Mrzljaka završit će svečanim misnim slavljem u subotu 10. lipnja kada će biskup podijeliti sakrament svete potvrde.
 
Nikola Tomašević
 
 
 
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika