Od:
Do:

Pastoralni pohod pape Franje Sarajevu

Pastoralni pohod pape Franje Sarajevu

 


„Poruka mira, suživota, pomirenja i obnove za zajedničku budućnost Bosne i Hercegovine“ ovako je otac Federico Lombardi, ravnatelj ureda za odnose s javnošću Svete Stolice, 28. svibnja u dvorani Ivana Pavla II. Tiskovnog ureda Svete Stolice u Vatikanu predstavio pohod na koji se papa Franjo sprema 6 lipnja u Sarajevu. Pohod ispunjen obvezama i susretima, naglasio je glasnogovornik Vatikana, „znakovit jer je Sarajevo zbog svoje povijesti, mjesto gdje se treba govoriti o ratu, miru i pomirenju, ali i o ekumenskom i međureligijskom dijalogu“. Prelazeći sve faze Papinog posjeta 6 lipnja, o. Lombardi je objasnio da će tijekom svečanosti dočeka na trgu pred zgradom Predsjedništva BiH, „poslije himni i vojničkog pozdrava biće pušteni golubovi da podsjećaju na goluba mira koji je predstavljen na službenom logu pohoda“. Na Olimpijskom stadionu u Sarajevu na Misi će sudjelovati više od 60.00 osoba, i papa Franjo će u otvorenom vozilu, koji inače koristi za vožnju po trgu Sv. Petra, proći stadionom da pozdravi vjernike“.
 

Papa će se kretati u „papamobilu“ i po Sarajevu. „To će mu omogućiti da vidi mnoga groblja koja su razasuta po gradu. Tijekom opsade Sarajeva mrtve su pokapali i u gradskim parkovima“, podsjetio je otac Lombardi. Susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama u katedrali biće obilježen „s tri snažna svjedočenja jednog dijecezanskog svećenika i jednog svećenika redovnika te jedne časne sestre“. Znakovit će biti i međureligijski susret na kojem će osim nadbiskupa sarajevskog kardinala Puljića, sudjelovati i predstavnici pravoslavne, židovske i muslimanske zajednice. Posljednji susret bit će s mladima u Centru za mlade „Ivan Pavao II.“. Dvoje mladih, jedna pravoslavna djevojka i jedan mladić katolik, iznijet će svoja svjedočenja. „Papa će, rekao je o. Lombardi, pokloniti Centru kip Ivana Pavla II.“. Odgovarajući na novinarska pitanja glede Papine sigurnosti, glasnogovornik je zaključio „kako nema posebne zabrinutosti za sigurnost, jer nema dojava o nekim terorističkim prijetnjama“.

Ova posjeta pape Franje treća je po redu posjeta Svetog oca Bosni i Hercegovini i druga Sarajevu. „To je država sa kompleksnom institucionalnom strukturom, podsjetio je glasnogovornik, s Predsjedništvom sastavljenim od tri člana: bošnjačkim, srpskim i hrvatskim, koje odgovara demografskoj, etničkoj i religijskoj strukturi u istoj mjeri kompleksnoj. Od otprilike 3,8 miliona stanovnika, 40% su muslimani, 31 % pravoslavci, 15 % katolici , ostalo spada na nacionalne i religijske manjine, među kojima i židovska. Bosna i Hercegovina je izašla iz dramatičnih godina rata, danas se trudi oko mirnog i skladnog suživota. Trenutna situacije nije ipak lagana: zemlja izlazi iz velikih tenzija i prolazi kroz tešku ekonomsku situaciju i oštre socijalne konflikte“. Pohod pape Franje imati će zato „veliku važnost i uputiti će snažnu poruku mira, pomirenja i obnove za zajedničku budućnost zemlje“.



izvor: Katolička tiskovna agencija