Od:
Do:

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa - treću nedjelju došašća

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa - treću nedjelju došašća

ZAGREB, 20. 11. 2019.


Predsjednik Hrvatskog Caritasa, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Nedjelju Caritasa koja se obilježava na treću nedjelju došašća 15. prosinca 2019.

„Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“

sv. mala Terezija

Draga braćo i sestre, dragi prijatelji Caritasa!

I ove godine treću nedjelju u došašću slavimo kao Nedjelju Caritasa. U svim župama na području Hrvatske biskupske konferencije, odlukom nâs biskupa, molit ćemo za potrebite, siromašne, odbačene i one na rubu društva te prikupljati milostinju za potrebe djelovanja župnog, biskupijskog i nacionalnog Caritasa u Hrvatskoj.

Ovu nedjelju, u već bližoj pripravi za slavlje rođenja našeg Spasitelja, pozivam Vas da zajedno promislimo o preobražavajućoj snazi iskustva ljubavi, Božje ljubavi, o značenju i smislu zajedništva, da si posvijestimo i pokajemo se za sva ona djela i propuste kojima činimo zlo našim bližnjima. Razmatrat ćemo o tome u duhu Papina obraćanja sudionicima 21. zasjedanja Caritasa Internationalis. Primivši 27. svibnja 2019. u Rimu na audijenciju 400 djelatnika Caritasa sa svih kontinenata, papa Franjo ponajprije podsjeća da se ne može govoriti o milosrdnoj ljubavi i živjeti u luksuzu, s obzirom na to da milosrdna ljubav nije pobožan osjećaj, nego iskustven susret s Kristom. Milosrdna ljubav nije obično davanje. Kada bi njezina narav bila takva, Crkva bi postala humanitarna agencija, a karitativna služba njezin logistički odjel. No Crkva to nije! Ona je u Kristu, znak i sredstvo Božje ljubavi za čovječanstvo i za sve stvoreno, naš zajednički dom.

Nadalje, Papa upozorava da su siromašni prije svega osobe, u njihovim licima skriva se Kristovo lice, jer su Njegovo tijelo, znakovi Njegova raspetog tijela, te mi moramo, obzirno i nježnošću majke Crkve, doći do njih i na krajnjim periferijama. Bog ne želi da prema siromašnima gajimo općenitu ljubav i solidarnost, nego da u njima susrećemo Njega samog. Siromašni nisu brojevi, nego osobe! Živeći sa siromašnima učimo u duhu siromaštva provoditi u djelo milosrdnu ljubav, učimo da je milosrdna ljubav uzajamno dijeljenje, ističe Sveti Otac.

Treća je misao o zajedništvu koje objašnjava samu bit Crkve. Crkveno zajedništvo jest zajedništvo u Kristu i u Crkvi koja pokreće, prati i podupire službu milosrdne ljubavi, bilo u samim zajednicama, bilo u žurnim prilikama u cijelom svijetu. Kako ističe apostolska pobudnica ‘Radost evanđelja’: „opredjeljenje za siromašne mora se prevesti u povlaštenu i prioritetnu vjersku brigu“. Bez elementa osobnog susreta s materijalno i duhovno potrebitom braćom i sestrama, bez autentična dijeljenja darova i dobara koje posjedujemo i kojima se koristimo, živimo tek licemjernu i prijetvornu milosrdnu ljubav, koja se identificira s milostinjom, dobročinstvom ili smirujućom tabletom za naše nemirne savjesti – rekao je papa Franjo i dodao: „Milosrdna ljubav koja ne zahvaća u džep lažna je ljubav, milosrdna ljubav koja ne uključuje srce, dušu i cijelo naše biće samo je ideja milosrdne ljubavi koja još nije ostvarena.“

Ljudsko biće ima potrebu biti bezuvjetno voljeno; tko ne primi tu ljubav, u sebi nosi određenu neispunjenost. Ispunjavanje te praznine određenim zamjenama, prihvaćanjem kompromisa i osrednjosti koji su samo blijedi okus ljubavi, produbljujemo nezrele ljubavi i navezanosti zavaravajući se da ćemo naći svjetlo života u nečem što je, u najboljem slučaju, samo njezin odraz. Bog koji je ljubav stvorio nas je za ljubav kako bismo ljubili druge ostajući ujedinjeni s Njim. Htjeti ljubiti bližnjega bez ljubavi prema Bogu bilo bi zavaravanje; isto tako, zavaravanje bi bilo htjeti ljubiti Boga bez ljubavi prema bližnjemu. Te dvije dimenzije ljubavi, prema Bogu i bližnjemu, ujedinjene, oznaka su Kristova učenika. Svakodnevno, odlučno, vjerno i predano činiti male znakove ljubavi prema bližnjem izgrađuje nas osobno, jača našu ljubav prema bližnjima i cijelom svijetu. Jer ljubavi ništa nije nemoguće!

Neka nam Blažena Djevica Marija svakodnevno pomaže prihvatiti i svjedočiti tu pouku punu svjetla kako bi u svijetu raslo kraljevstvo Božje, kraljevstvo pravde, ljubavi i mira. Amen!

Na blagdan svetog Martina, 11. studenoga 2019.

 

Josip Mrzljak

predsjednik Hrvatskog Caritasa

varaždinski biskup u miru