Od:
Do:

Potpisan Ugovor o pohrani liturgijskog tekstila s područja Varaždinske biskupije

Potpisan Ugovor o pohrani liturgijskog tekstila s područja Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 29. 1. 2019.
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u utorak 29. siječnja primio je ravnateljicu Hrvatskoga restauratorskog zavoda dr. sc. Tajanu Pleše s kojom je potpisao Ugovor o pohrani povijesno-liturgijskog tekstila s područja Varaždinske biskupije.

Ovim će se ugovorom vrijedna baština staviti u okvire međusobne suradnje Varaždinske biskupije i Hrvatskoga restauratorskog zavoda koji će se brinuti oko zaštite i očuvanja liturgijskog tekstila u tekstiloteci sa sjedištem u Ludbregu. To obuhvaća mjere preventivne zaštite predmeta i prema potrebi primarnog konzerviranja, provođenje stručnih i edukacijskih aktivnosti s ciljem prepoznavanja i vrednovanja povijesnog tekstila te se slijedom navedenih aktivnosti osiguravaju primjereni uvjeti pohrane istih u tekstiloteci uz redovitu kontrolu stanja predmeta i uvjeta pohrane.

Liturgijski tekstilni predmeti, za koje je Varaždinska biskupija izrazila interes i želju da se zaštite i očuvaju, predstavljaju važan segment hrvatske tekstilne baštine zbog svojeg povijesnog i umjetničkog značaja, stoga se je biskup Mrzljak zajedno sa svojim suradnicima koji se brinu oko povijesne i liturgijsku baštine, mr. sc. Damirom Bobovcem i dr. sc. Marijom Kopjarom, zahvalio ravnateljici dr. Pleše na dosadašnjim provedenim preventivnim konzerviranjima, a time i očuvanju od trajnog uništenja ove vrijedne kulturne i liturgijske baštine s područja naše Biskupije.

U daljnjem razgovoru dotakla su se pitanja o ostalim konzervatorsko-restauratorskih radovima na teritoriju Biskupije te se razmotrili budući planovi oko očuvanja sakralne baštine koja je naša zajednička baština i ponos – izvor iz kojeg crpimo nadahnuća za naš zajednički hod u bolju budućnost kao društvo i kao Crkva.
 
Mario Kopjar