Od:
Do:

Predstava mladih župe Sračinec "Trag u beskraju"

Predstava mladih župe Sračinec "Trag u beskraju"SRAČINEC, 11. 6. 2017.
U punoj dvorani Doma kulture u Sračincu, u nedjelju 11. lipnja 2017. godine, mladi župe Sračinec pod vodstvom vlč. Leonarda Šardija, izveli su predstavu pod nazivom „Trag u beskraju“. Predstava je temeljena prema predlošku istoimene predstave vlč. Ilije Dogana, a mladi župe Sračinec samo su ju posuvremenili i prilagodili  aktualnim društvenim zbivanjima.
           
Predstava počinje prikazom groba na kojem stoji natpis: „Kristina Horvat“, a jedan od glumaca (Alen) zamišljeno sjedi ispred groba. S tom scenom predstava će i završit, a između tih scena spomenuti glumac priča svoju priču. U prvome činu radnja se odvija u podrumu, gajbi, gdje se publici približava aktualna društvena stvarnost kroz humorističan način (odnos prema profesorima, školi, zaposlenju, alkoholu, kladionici, životu „bez granica“). No, pred kraj prvog čina Alen doživljava prometnu nesreću te se u drugom dijelu radnja odvija u bolnici.

U trećem činu nastavlja se razgovor Kristine, slijepe djevojke koja svjedoči svoju vjeru u Boga, i Alena koji odbija vjerovati u Boga. Kristina provlači ideju kako loši ljudi ne postoje, nego da su to samo nesretni ljudi. Alen cijelo vrijeme kontrira Kristini, no Kristina ubrzo umire i ovdje počinje potpuna promjena Alenova života. Naime, on je tek nakon Kristinine smrti saznao da je ona bila slijepa i da joj je vjera u Boga pomogla da nosi svoj životni križ. Na kraju predstave, Alen se opet nalazi kod groba u kolicima. Ustaje iz kolica te daje čast svojoj prijateljici Kristini i daje hvalu Bogu. Alen je odlučio promijeniti svoj život u potpunosti: postao je svećenik i odlučio je pomoći nesretnim ljudima da postanu sretni.

Cijeli prikaz predstave bio je praćen glazbom i projekcijom filmova. Nakon završene predstave, župni dječji zbor „Mihael“ nadopunio je poruku cijelog igrokaza izvevši tri pjesme: „Ja lutam presretan“, „Brate moj“, „Gospodine ti zoveš“.

Program u domu kulture u organizaciji župe Sračinec bio je i humanitarnog karaktera te su posjetitelji mogli pomoći Socijalnoj samoposluzi koja djeluje u Varaždinu, čiji su volonteri kod ulaza u dvoranu sakupljali živežne namirnice i novčane priloge.

Predstavi je nazočio i biskup Josip Mrzljak, kao i načelnik općine Sračinec gospodin Božidar Novoselec, koji su tako, svojom podrškom, iskazali poštovanje prema radu mladih i djece župe Sračinec, a svima njima ovo je dodatna motivacija da nastave razvijati svoje talente.

TEKST I FOTOGRAFIJE: Siniša Dudašek