Od:
Do:

Pripreme za zajedničko hodočašće hrvatskih i slovenskih vjernika 14. listopada u Stičnu

Pripreme za zajedničko hodočašće hrvatskih i slovenskih vjernika 14. listopada u StičnuSTIČNA, 11. 9. 2017.
Drugi pripremni sastanak slovenskog i hrvatskog odborâ za organizaciju Susreta hrvatskih i slovenskih vjernika katolika, koji će se održati u Stičnoj 14. listopada ove godine, održan je u ponedjeljak 11. rujna. Sastanak dvaju odbora odvio se u cistercitskoj opatiji u Stičnoj, mjestu pripremajućeg susreta, a sastanku su prisustvovali gotovo svi članovi hrvatskog i slovenskog odborâ, na čelu s mons. Stanislavom Lipovšekom, celjskim biskupom i mons. Josipom Mrzljakom, varaždinskim biskupom.

Nakon uvodnih riječi pozdrava i dobrodošlice predstavljen je dosadašnji rad oko organizacije susreta. Kao što je već najavljeno nakon prvog pripremnog sastanka u Varaždinu 3. kolovoza ove godine, svečana proslava 14. listopada u Stičnoj bit će vrhunac i završetak obilježavanja 100. obljetnice ukazanja Majke Božje u Fatimi. Susret će započeti duhovnim programom u 9.30 sati, koji će, zajedno sa slovenskim i hrvatskim vjernicima, animirati i gosti iz Fatime. Svečano misno slavlje započet će u 11 sati, a predslavit će ga mons. Stanislav Zore, ljubljanski nadbiskup, u zajedništvu s prisutnim slovenskim i hrvatskim biskupima i svećenicima. Nakon euharistijskog slavlja uslijedit će procesija s kipom Majke Božje Fatimske.

I na ovom pripremnom sastanku još jedanput je izražena želja i nada da će ovo šesto zajedničko hodočašće dvaju susjednih i prijateljskih naroda pridonijeti mirnom rješavanju poteškoća i nesuglasja, u duhu poruka o molitvi i miru koje je Majka Božja donijela cijelom svijetu, a posebno vjernicima tijekom ukazanja u Fatimi. Sastanak je završen obilaskom opatijske crkve i prostora Opatije koji će poslužiti hodočasnicima tijekom njihovog dolaska i boravka u Stičnoj. Nakon sastanka u Stičnoj članovi hrvatskog Odbora u pratnji prelata dr. Janeza Grila, koordinatora slovenskog Odbora za organizaciju susreta, posjetili su Marijansko svetište biskupije Novo Mesto na Zaplazu gdje se nalaze posmrtni ostatci slovenskog blaženika Alojzija Grozdea.
Nikola Tomašević