Od:
Do:

Projektni tjedan mladih u Ludbregu

Projektni tjedan mladih u LudbreguLUDBREG 14. - 18. 11. 2016.
"Teškoće nisu prepreka - senzibilizacija mladih za osobe s invaliditetom " bila je tema projektnog tjedna koji je okupio dvadesetak srednjoškolaca 2. Gimnazije Varaždin s vjeroučiteljem Sašom Josipom Milecom i troje članova udruge „Kokotiček“, od 14. do 18. studenoga 2016. u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu.

Projektni tjedan realiziran je uz pomoć zaklade socioMovens, sastavnice Socijalnog instituta Kommende Dortmund nadbiskupije Paderborn, koja već nekoliko godina promovira socijalni nauk Crkve među mladima srednje i istočne Europe. Organizatori projekta bili su Ivana Peček, Anika Sačić i vlč. Leonardo Šardi, a sve su to pratili gosti iz Socijalnog instituta Kommende Dortmund te imanja „Fazenda da Esperanca“ iz Gut Bickenrieda: Raphael, Ann-Kristin, Luiz i Vinicius.

Ideja je bila mlade senzibilizirati za osobe s posebnim potrebama koje su na margini društva te ih potaknuti na mijenjanje stavova prema osobama s invaliditetom, kako bi se  počele rušiti barijere na koje te osobe nailaze u svome životu. Cijeli tjedan bio je ispunjen susretima, posjetima, razmjenom životnih iskustava te svjedočanstvima vjere. Mladi  su se najprije u teoriji upoznali s različitim vrstama poteškoća: sluha, vida, tjelesnom invalidnošću i intelektualnim teškoćama. Nakon toga su u praktičnim radionicama isprobavali kako je to biti osoba s određenom teškoćom, a organizirane su i posjete specijaliziranim ustanovama za osobe s poteškoćama u razvoju i tjelesnom invalidnošću u Varaždinu, Čakovcu , Zagrebu i Gornjoj Bistri.

Sve je bilo prožeto duhovnošću. Glavni poticaj cijeloga tjedna bile su Kristove riječi: „Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (Mt 25,40) te riječju „Ljubav“ koju su kršćani pozvani na poseban način živjeti u ovom svijetu i vremenu.

Čitav ovaj projekt financiran je preko zaklade Sociomovens. Projektni tjedni organiziraju se od 2013. godine po zemljama srednje i istočne Europe. Do sad ih je bilo 15ak, a u Zakladi vjeruju da oni itekako imaju budućnost. Idući takav projektni tjedan u Hrvatskoj biti će u travnju u Slavonskom Brodu na temu suvremenih ovisnosti. (VB)

Detaljno izvješće s projektnog tjedna te iskustva gimnazijalaca pročitajte ovdje.